Susan Törnqvist i Babykaos: Därför har jag valt bort amningen

I februari 2019 kom LOPPI:s toppbloggare Susan Törnqvists tredje barn till världen – en liten son. Redan innan sonens ankomst hade hon bestämt sig för att hon inte skulle amma, något som hon före förlossningen skrev i förlossningsbrevet. I podden Babykaos berättar Susan om sitt val.

I veckans avsnitt av Babykaos åker Julia Anjou återigen till Femmans varuhus i Göteborg och live-poddar med trebarnsmamman Susan Törnqvist. De pratar om Susans tre graviditeter, snabba förlossningar, orättvisa förskoleregler och varför hon inte ammar.

Därför har Susan valt bort amningen

Susan är mamma till tre barn, en son och två döttrar. När äldsta dottern Thyra kom till världen var den lilla nyfödda väldigt nöjd i princip hela tiden och den enda gången hon skrek var när hon skulle ta bröstet.

– Hon var supernöjd och enda gången hon skrek var när de skulle köra upp hennes fejs i min gigantiska svullna jättetutte. De höll på med hamburgegrepp och amningsnappar. De höll på typ i ett dygn med henne, men det gick inte. Hon skrek, skrek och skrek. På natten, dag två,  fick jag ett psykbryt och skällde ut sköterskan och bah: “Om det här inte fungerar kan inte bara du ge henne mat, och vad den jäkla maten kommer ifrån, det skiter jag i”.

Redan tidigare hade Susan bestämt att om det inte fungerade med amningen skulle hon “inte bryta ryggen för det”. I stället pumpade hon med en elektrisk bröstpump i en månad och kände sig som en Arla-kossa, som hon själv benämner det i podden. Men efter en månad tog krafterna slut.

– Jag höll på i en månad och sen orkade jag inte mer – då fick hon (Thyra) flaskan. Med Thelma kände jag bara “nä jag gör inte det här”. På BB när Thelma precis kommit ut och barnmorskan frågade mig om jag ville amma eller ha ersättning sa jag direkt: “Jag vill inte amma – och jag är inte en dålig mamma”. Nu med barn nummer tre skrev jag redan i förlossningsbrevet att jag inte ville amma.

Susan Törnqvist gästar Julia Anjous podd Babykaos.

Hör hela avsnittet när Susan gästar Babykaos här!

Här hittar du Susans blogg!