Sportlovsmat – 5 recept barnen älskar
Sportlovsmat! Nu har sportlovet börjat på en del platser i Sverige. Med det vill vi tipsa om 5 recept som barnen garanterat gillar. Alla recept är gjorda av vår bloggare Linnéa från Linnéas Skafferi.
Veckans middagstips från Linnéas Skafferi
Måndag: Hemgjorda fiskpinnar
Du behöver:
Fiskpinnar i ugn, 4 port:
400 g torskfilé
2 dl mjöl
2 ägg
3 dl panko-ströbröd
salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skär fisken i lagom stora bitar. Torka helt torra med lite hushållspapper.
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vispa ägget lätt. Krydda mjölet med salt och svartpeppar.
Doppa fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Upprepa med resten av fiskbitarna.
Värm ugnen till 225 °C och ugnsstek fiskpinnarna i cirka 20 minuter eller tills de är helt genomstekta och fått fin färg.
Vit, kall sås:
4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar
Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saften från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.
Tisdag: Halloumibiffar med morot
Halloumibiffar med morötter, 8 st:
1 fp halloumi
2 stora morötter
2 ägg
3/4 dl panko-ströbröd
2 msk mild ajvar
färsk persilja
svartpeppar
lime
ev salt
Gör såhär:
Grovriv halloumi och morötter. Blanda samman det med ägg, panko och ajvar Låt gärna stå 10 minuter.. Finhacka persiljan och ha i den tillsammans med svartpeppar och saft från 1 lime.
Salta eventuellt. Osten kan vara ganska salt, så var försiktig.
Forma till 8 biffar med hjälp av händerna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till något. Grädda i 250 °C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg. Servera med en klick ajvar och en riktigt god sallad!
Onsdag: Laktos och äggfria våfflor
Du behöver:
2 1/2 dl havremjölk
2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
ev 1 tsk strösocker
mejerifritt smör att steka i
Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser och ha i mjölken, blanda och tillsätt sedan vattnet. Smält smöret och låt det svalna lite.
Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Grädda till frasiga våfflor. För att de skall behålla sin frasighet, lägg upp dem på galler istället för på hög. Är genast!
Självklart går det bra att använda helt vanlig mjölk och vanligt smör också! Till våfflor är det ju himla gott med all sorts sylt, men min favorit är nog ändå hemkokt hallonsylt. MUMS va gott!
Torsdag: Vegetarisk lasagne
Fredag: Ostgratinerade kycklingnachos
Foto: Shutterstock
Se i videon nedan: Fotografen Evelina Sigetty tipsar om hur du tar snygga matbilder