Dagens middagstips: Pasta med kallrökt lax

Vår bloggande norrlänning Elisabeth bjuder på en smarrig pasta med smak av Bjurträsk

För 4 portioner av denna utsökta rätt krävs följande råvaror:

  • Pasta, ungefär 300g. Vi brukar köra bandspaghetti, idag hade vi en superlyxig variant som vi köpte på härliga Duå i Umeå. MUMS.
  • 1 dl. bladpersilja
  • 1 dl. oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl. olivolja (även den köpte vi en megagod i Umeå, vilken skillnad det gör!)
  • 1-2 tsk. vitvinsvinäger efter smak (jag tycker det är lite väl sur smak om det blir för mycket men det är ju högst individuellt).
  • 2 dl. riven ost, vi tar alltid Västerbottensost
  • Kallrökt lax i lagom dos
  • Pinjenötter om man tål och gillar

Gör så här:

1

Slå på pastavattnet! Viktigt att börja med det, då det går väldigt fort att göra resten och jag alltid står och väntar på pastan i slutändan. Hacka örter och vitlök, blanda ihop dem med olivolja och vinäger.

2

När pastan kokat klart, häll i oljan direkt efter du durkslagat den. Här skulle jag rekommendera att hälla över hela kalaset i en kall behållare/skål, vilket jag inte gjorde. Osten ska nämligen röras ner i den varma pastan och när själva kastrullen är så varm är det lätt att mycket av den goda och dyra osten smälter fast i den. EJ BRA. Så som sagt, häll i örtoljan och osten i den varma pastan, salta och peppra, rör om. Sleva sedan upp på tallrik.

3

Lägg på den kalla, strimlade laxen (supergott med kall lax på varm pasta, jag lovar!), toppa med lite mer ost (om du gillar) och eventuellt då rostade pinjenötter. Avnjut! Laxen kan garanterat bytas ut mot någon smakrik korv eller rökt kött eller något vegetariskt.

Vi har bjudit på den här maträtten flera gånger och den upplevs mycket mer avancerad än den egentligen är och tar lika lång tid att göra som att koka pasta. WIN!