Närodlade råvaror i säsong – här är listan + recept

Korg med säsongsbaserade råvaror

Juli – september är de månader på året då det finns en uppsjö av närodlade, säsongsbaserade frukter och grönsaker att använda i dagens alla måltider. Vi har därför valt att samla ihop alla delikatesser i en lista samt tagit fram tips på härliga recept som passar perfekt att laga under de kommande månaderna. 

Med miljötänk i fokus har vi svenskar blivit mer medvetna om vad vi äter. Köttkonsumtionen minskar och många kockars kreativitet sätts på sin spets där grönsaker och baljväxter får ta mer plats. 

Ett enkelt val som gynnar både miljö och hälsa är att tänka säsongsbaserat när du går och handlar i matbutiken. Under den svenska sommarperioden är det grönsaker och rotfrukter som står i fokus men också mer exotiska frukter som melon och nektarin.

Sommarsäsongens grönsaker och frukter (juli-september) 

Svenska grönsaker

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Färska bönor
  • Fänkål
  • Gurka
  • Isbergssallad
  • Kronärtskocka
  • Kålrabbi
  • Kålrot
  • Lök
  • Mangold
  • Majs
  • Morot
  • Palsternacka
  • Paprika
  • Potatis
  • Purjolök
  • Rotselleri
  • Rädisor
  • Rödbetor
  • Salladskål
  • Sockerärtor
  • Sparris
  • Spenat
  • Stjälkselleri
  • Tomat
  • Vitkål

Säsongsbaserade recept – grönsaker

Vår eminenta bloggare Linneas Skafferi lagar många rätter som är både hälsosamma och säsongsbaserade. Hennes Amarantsallad med halloumi innehåller bland annat rödkål, grönkål och rödbetor, något som passar alldeles utmärkt under sommarmånaderna.

Fler recept: 
Bönbiffar med morot och majs 
Mexikansk gryta
Linsgryta
Vegetarisk pastasås med linser och morötter
Zucchinigratäng med fetaost

Amarantsallad med halloumi

Linneas amarantsallad med halloumi består av kål, rödbetshummus, blodapelsin, avokado, halloumi, kokt amarant, granatäppelkärnor och oliver. Fantastiskt god och hälsosam.

Svenska frukter

  • Rabarber
  • Vinbär
  • Nätmelon
  • Körsbär
  • Krusbär
  • Jordgubbar
  • Hallon
  • Blåbär
  • Plommon
  • Päron

Säsongsbaserade recept – frukt

Inge har väl någonsin sagt nej till en god pannacotta? Linneas pannacotta med rabarber och vit choklad innehåller både rabarber (såklart) och hallon. Har du rabarber i överflöd går det såklart att frysa in för att sedan ta ut när som helst under året när andan faller på.

Låter “tiramisu med jordgubbar och choklad” mer som din melodi, se receptet här.

Pannacotta med rabarber och vit choklad

Europeiska grönsaker

  • Mangold
  • Paprika

Europeiska frukter

  • Melon
  • Nektarin
  • Persika

Glöm inte att passa på nu när nektarinerna och persikorna levererar till sina fulla potential, det finns ju inget som smakar så gott som en saftig och välsmakande frukt under en varm sommardag på stranden.

Källa: Naturskyddsföreningen