Läkarna: ” Det är slut på medicin mot springmask”

När förskolorna startat om efter sommaren är det fest för springmaskar, och i år är det värre än någonsin. Så pass att läkarna nu rapporterar att all medicin är slut, och vi får vänta till slutet av oktober innan hyllorna fylls på med botmedel.

Det förs ingen statistik över antalet fall av springmask, men det finns två tydliga tecken på att det ökat markant. Det första är att antalet personer som googlat ”springmask” 2018 är betydligt fler än tidigare år. En annan är det faktum att all medicin mot parasiten nu är slut på butikshyllorna och nätdoktorerna har blivit nerringda av patienter i jakt på medicinen.

Missa inte: Tävla om en goodiebag och hjälp oss göra LOPPI.se ÄNNU bättre

Sprids genom ägg i våra munnar

Redan i augusti rapporterade apoteken och läkemedelstillverkarna att den receptfria medicinen är slut. Det beror på att det är brist på den aktiva substansen som tabletterna innehåller. Nu kommer det inte komma in mer medicin mot springmask förens i slutet av oktober.
Springmask är en parasit i tarmen, helt ofarlig men obehaglig för den drabbade. Det tydligaste symtomet är klåda i rumpan, men de kan även sprida sig till könet hos flickor. Maskarna sprids genom att deras ägg hamnar i våra munnar, blir till larver i magsäcken och sedan maskar i ändtarmen. Där lägger de vuxna maskarna nya ägg utanför ändtarmsöppningen. Många klagar på dålig sömn hos både barn och vuxna under tiden maskarna är aktiva och det är som sagt jobbigt med klådan.

Läs också: Så minskar du risken att ni drabbas av löss och springmask

Så blir du av med springmaskarna

Det är viktigt att vara noga med handhygien, byta underkläder ofta och tvätta handdukar och sängkläder om ni upptäckt springmask. Alla i familjen ska behandlas med medicinen för att inte riskera att spridningen går runt till fler familjemedlemmar. Men nu får alltså alla drabbade vänta till slutet av oktober om de inte redan bunkrat upp med medicinen i hemmaapoteket.

Källa: SVT