Kristi himmelsfärd 2024 – är det en röd dag?

Kristi himmelfärdsdag är en helgdag inom kristendomen som infaller 39 dagar, på den 40:e dagen, efter påskdagen. Närmare bestämt den sjätte torsdagen efter påskdagen.

Kristi himmelsfärs bygger precis som påsken och pingsten på måncyklerna och infaller därför under olika datum varje år. Dagen infaller dock alltid på en torsdag. I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. 

Varför firar vi Kristi himmelsfärd?

Helgdagen är en av de äldre traditionerna inom kristendomens nya testamente och har uppmärksammats sedan 300-talet. Precis som namnet antyder så firas dagen till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen och återförenades med Gud. Kristi himmelsfärd markerar slutet på den 40 dagar långa period då Jesus visade sig för sina närmaste lärljungar efter att ha återuppstått på påskdagen.

I folkmun kalas dagen lite skämtsamt för Kristi flygare. Jesus flög egentligen inte, men det är dagen då han återvände till himlen.

Kristi himmelsfärd är en viktig del av den kristna tron och firas med gudstjänster och traditionella aktiviteter i många länder.

Källa: Svenska kyrkan 

När är Kristi himmelsfärd 2024?

Kristi himmelsfärd 2024 infaller torsdagen den 9 maj 2024.

Är Kristi himmelsfärd 2024 en röd dag?

Ja. Kristi himmelfärdsdag är en av många röda dagar i Sverige. Att det är en röd dag innebär att det är en allmän helgdag där många är lediga från jobbet och skolorna är stängda.

Många passar dessutom på att ta ledigt fredagen efter Kristi himmelsfärdsdag, eftersom det är en såkallad klämdag, för att få en fyra dagars lång helg.

Tips: Roliga saker att göra med barn i Stockholm, Göteborg och Malmö

Läs mer: 60 kluriga gåtor för barn tonåringar och vuxna