Gjorde verklighet av drömmen – flyttade till solen med hela familjen

”Vad gör vi här?”  ”Man skulle bo i solen!” Som så många andra av oss slängde sig  Janette Cohen och hennes sambo med liknande uttryck när hösten började smyga sig på i mörka Sverige. Skillnaden är bara att de gjorde verklighet av drömmen, och flyttade med sina två barn till Spanien.

Hur gick ni från dröm till verklighet med att flytta utomlands?
– Vi bodde i ett hus i Älta sedan något år tillbaka. Thomas, min sambo, var framgångsrik mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm och jag var PR chef för Viaplay. Även om vi trivdes så innebar det många sena kvällar, nätter och helger av arbete, för oss båda. När vår andra son föddes och jag var mammaledig kändes det som att vi inte hade någon vaken tid tillsammans. Han jobbade jämt och jag var alltid med barnen. Balansen mellan jobb och familj fanns inte där för någon av oss. Som en parantes hade vi länge slängt ur oss fraser som ”man skulle bo i solen”, ”vad gör vi här när det bara regnar” då och då, utan att egentligen fundera över om vi faktiskt skulle testa livet utomlands någon gång.

Så hälsade vi på vänner i Spanien en helg i februari och idén väcktes. Jag var ändå mammaledig, Thomas hade möjlighet att starta mäklarbyrå med några erfarna byggherrar på plats. Vår äldsta son skulle ändå börja förskoleklass och den yngsta sonen hade inte ens hunnit börja förskolan. Det var det ekonomiska som stökade, hur skulle vi göra med huset? Vad skulle jag jobba med? Skolan kostar pengar och så vidare. Så vi la ut huset på en uthyrningssite och tänkte mest att om någon hyr så kan vi testa, men annars får vi avvakta. Under samma period bestämde jag mig för att starta Piikaboo tillsammans med en vass kvinna, Maria. Det är en webbshop som säljer unika simvästar för barn och på så sätt kunde jag arbeta digitalt på distans när mammaledigheten var över.

Hur gick det till, praktiskt?
– Plötsligt hände det! Någon ville hyra vårt hus, och redan efter tre dagar flyttade vi ut och in till svärmor ett par veckor. Samma helg körde Thomas ner vår bil ganska fullpackad med bland annat lego, juicemaskin, lakan och garderob. Jag flög ner med barnen redan tre veckor senare så Liam kunde börja skolan samtidigt som sina nya klasskompisar vid terminsstart. De två första dagarna ägnade jag åt att bädda, fylla på kylskåpet, köpa skolkläder, provköra sträckan till skolan och kommande måndag morgon var det skolstart.

Jag är så oerhört stolt över min son Liam som modig började skolan i ett nytt land, med nytt språk, nya lärare och nya klasskompisar. Under en månad var jag ensam med barnen innan Thomas hade avslutat jobb och pappersarbete i Sverige. Det gick förvånansvärt bra. Jag förstår att det kan låta avskräckande för vissa och hade vi haft lite mer framförhållning så hade vi kunnat åka ner tillsammans. Kanske till och med haft några veckor semester innan för att acklimatisera oss. Men jag tror att eftersom vi inte tänkte alltför länge innan vi tog beslutet så blev det också av. Vi resonerade: ”Varför inte? Vi testar ett år så ser vi. Trivs vi inte så åker vi bara hem igen.” Så enkelt kan det ju faktiskt vara och så var det för oss. Självklart är det dokument och praktiska saker i Spanien som också behöver göras som kan vara mer eller mindre stökigt. Att skaffa tillfälliga personnummer, fixa bankkonton med mera. Vi har turen att ha några vänner i området som kunde rekommendera var vi skulle gå, vilket gör processen något smidigare på plats.

Hur ser livet ut på solkusten?
– Vi bor nu i Albir som ligger cirka 40 minuter norr om Alicante. En fantastiskt vacker plats vid havet omringad av berg och mycket grönska. Det är ett härligt och spännande äventyr! Språket har varit en liten utmaning trots att de flesta pratar engelska. Även relationsmässigt och ekonomiskt har det varit tufft, framför allt då vi båda startade företag samtidigt och har små barn, men jag hävdar ändå att det är enklare här. Nu hyr vi ett fint litet spanskt hus med pool, nära havet och med promenadavstånd till Thomas mäklarbyrå Bosatt Costa Blanca, samt en kort bilfärd till engelska skolan. Vi får så mycket mer tid tillsammans som familj och vi gör mycket mer aktiviteter ihop här. Maten är underbar och det finns fantastiska restauranger överallt. Råvarorna smakar magiskt och det är billigare att handla hälsosamt. Vi köper fisk direkt från fiskebåtarna som kommer in i hamnen och kött hos den lokala slaktaren. Jag skulle sammanfatta det hela som att vi har mer livskvalitet i vår vardag.

Hur har barnen reagerat?
– De får en fantastiska möjlighet att lära sig en annan kultur och nya språk (Liam lär sig Franska, Spanska och Engelska). Vi hoppas de kommer känna att man kan göra sina drömmar till verklighet och våga ta chanser i livet. Båda barnen är väldigt intresserade av fotboll och tennis och lyxen här är att det finns tillgängligt överallt och är mycket billigare än i Sverige. Vi har hela tiden varit noggranna med att lyssna till deras känslor och beteenden för att vara säkra på att de trivs och mår bra. Det var vårt villkor för att stanna. Skulle de visas sig inte fungera med någon av dem så skulle vi packa ihop och åka hem.”

Vad vill du säga till andra familjer som funderar på samma sak?
– Våga testa! Vad är det värsta som kan hända? Ni kan alltid åka tillbaka om ni inte trivs eller får ihop det, men då har ni testat. Det kommer vi aldrig ångra.

Hur ser tankarna om framtiden ut?
– Vi tar det bit för bit. Nu har vi lagt grunden för att kunna leva här, med jobb och boende, skaffat en plattform att stå på, vänner och ett nätverk. Vi ser om ett år om vi fortfarande njuter av värme och kultur eller om hemlängtan smugit sig på. Just nu njuter vi av vår nya vardag.

Missa inte att läsa LOPPIs toppbloggare Caludia Galli Concha , Elina Casell och Josefin Lustig, som också bor utomlands med sina familjer – utspridda över hela världen och med olika erfarenheter och förutsättningar! Även Nina Malmström har en spännande period utomlands bakom sig!