Fridas son föddes med segerhuva – rakt ner i toalettstolen

Här är Fridas otroliga berättelse om hur hon födde sin son på toaletten – och vad som hände med hennes sambo när han fick syn på moderkakan i toaletten. 

Det här är en del av LOPPI:s artikelserie “Min förlossningsberättelse”. Vill du dela med dig av din story? Läs mer här! <3

Ensam hemma, med täta värkar, satte sig Frida på toaletten. Efter tjugo minuter tog hon emot sin son, som föddes med segerhuva (när barnet föds utan att fosterhinnan spruckit). 

 – Vattnet gick i och med att han kom ut, för han föddes med hinnor och allting, berättar Frida till LOPPI. 

Men hur visste Frida att sonen andades som han skulle, och hur gjorde hon med navelsträngen? Läs hennes otroliga berättelse om hur hon förlöste sin son, på toaletten, helt på egen hand.

Fridas förlossningsberättelse om sin störtförlossning – på toaletten

Frida vaknar tidigt på morgonen den 19 maj, runt 06.00. Hon känner ett starkt behov av att gå på toa, och väl där ser hon vad hon tror är slemproppen som har gått. Hon väcker sin sambo Alex som ska upp och jobba. 

 – Jag meddelar honom att jag tror det kan vara på gång nu men att han kan gå och jobba så länge, berättar Frida.

Emma, Fridas dotter, ska till skolan som vanligt. Frida väcker Emma och gör henne i ordning, samtidigt som hon känner att värkarna kommer igång. 

 – Men ingenting märkvärdigt, tänker jag, så jag fortsätter säga till Alex att han kan åka och jobba och fortsätter själv hjälpa till att få iväg Emma.

När Emma ska börja gå till skolan börjar värkarna bli lite starkare – så pass att Frida beslutar att Emma får gå själv till skolan. Alex har redan åkt till jobbet. 

Frida går och lägger sig i sin soffa för att vila lite. Klockan tickar på – men det går snabbt. För redan en bit över 08.00 är det bara 4-5 minuter mellan värkarna. 

Har du inte ont?!

 – Jag har rätt hög smärttröskel, så jag upplevde aldrig värkarna som särskilt starka, svarar Frida.

Frida ringer sin mamma, som tycker att det är dags att ringa hem Alex igen så att de kan åka till förlossningen. Frida lägger på och ringer sambon, som direkt åker från jobbet. Han ringer sin egen mamma för att hon ska kunna skjutsa in dem: “Det är dags nu”, säger han.

De närmsta tjugo minuterna blir värkarna starkare och ännu tätare. Frida går på toa men upptäcker att det kommer blod. Hon beslutar sig för att sitta kvar, och tänker att svärmor och sambon snart kommer hem och skjutsar in henne. Samtidigt tätnar värkarna desto mer, och nu börjar de bli intensiva. 

 – Någonstans där får jag tanken att gå och låsa upp dörren så svärmor kan komma in, berättar Frida.

Så mitt i allt detta får du inte panik – du liksom handlar helt rationellt och går och löser upp ytterdörren så att svärmor ska komma in?

 – Ja, jag har liksom bara tankarna på att det här ska gå bra, svarar Frida. 

Men nu börjar det bli kritiskt. Svärmor och Alex har fortfarande inte kommit, och Frida är nu tillbaka på toan. 

Och så händer det: hon känner plötsligt sin sons huvud.

 – Tjugo i nio på morgonen föds min son med hela hinnor i rasande fart på toaletten. Jag lyckas ändå fånga upp honom mellan mina ben och dra upp honom i famnen, fosterhinnan spricker och vattnet går samtidigt som jag fångar upp honom, berättar Frida.

Vad känner du när du håller din son där för första gången?

 – Jag hinner liksom inte reflektera… Han ger ifrån sig några ljud, så jag förstår att han andas. Jag är glad att han har klarat sig. Känslorna och tankarna kom först några timmar senare när allt var klart och jag hann börja tänka.

Nu rasar också moderkakan ut, och navelsträngen låter Frida helt enkelt vara kvar. 

Vad gör du nu?

 – Direkt efter så ringer jag själv till SOS och meddelar situationen och ber om en ambulans. Strax efter kommer svärmor, jag tänker då att det var tur att jag hann låsa upp dörren.

 – Där på toan sitter jag kvar med vår nyfödda son i famnen, väldigt chockad… Så svärmor tar över telefonen och strax efter tittar Alex in genom dörren.

Ambulansen kommer någon gång strax före klockan nio och Pappa Alex klipper navelsträngen innan Frida kliver upp på båren.

 – Sen så råkar Alex av någon anledning titta ner i toaletten där moderkakan plumsat i, han som är ganska känslig spyr sen ner hela badkaret! Och sen bär det av in till förlossningen.

 – Stackars svärmor blev lämnad kvar att städa upp röran i badrummet!