Eventuellt rekordår för fästingar – det här bör du veta

Fästingsäsongen ser ut att få ett rekordår i år och därmed ökar även risken för att få sjukdomen TBE. Därför har vi här listat vad du bör veta, hur du skyddar dig och hur du ska tänka. 

Den milda vintern och de varma temperaturerna är anledningen till att man förväntar sig ett rekordår för fästingar. Dessutom rapporterades det redan i januari 2020 om ett första fall av TBE till Folkhälsomyndigheten. Något som antyder till att fästingarna har vaknat upp ovanligt tidigt från sin dvala och kommer vara aktiva tidigare än förväntat. Det gäller därför att man är extra försiktig och vaccinerar sig om man vill förhindra sjukdomar som TBE.

Det här innebär sjukdomen TBE

Sjukdomen TBE (Tick Borne Encephalitis) innebär att en fästing har satt sig på din kropp och genom ett enda bett sprider vidare ett virus som sitter i deras spottkörtlar. Viruset kan spridas via ett bett från fästingen vilket innebär att viruset kan fortsätta att spridas även efter du tagit bort den från din kropp. Det är därför viktigt att du ser till att ta bort en fästing så fort du har fått syn på den.

Vanliga symptom på TBE är liknande med influensasymptom som feber, muskelvärk och huvudvärk. De flesta blir helt återställda inom några dagar när kroppen har fått läka ut infektionen själv men ungefär en tredjedel av de som är smittade kan få fler symptom som i sin tur kan sprida viruset vidare till hjärnan och skapa en hjärnhinneinflammation.

TBE går inte att bota i dagsläget men när du väl har fått sjukdomen är du immun resten av ditt liv.

Så skyddar du dig och dina barn mot fästingar och TBE

Om du och ditt barn spenderar mycket tid utomhus kan det vara en bra idé att använda stövlar om ni exempelvis befinner er på en plats med högt gräs eller buskar. Du kan också se till att ditt barn bär långärmade tröjor så att inte fästingarna kan fästa sig på överkroppen. Likaså långbyxor för att förhindra att den fäster sig på nederdelen av kroppen. Ett annat värdefullt tips för att skydda er mot fästingar är att bära mörka kläder istället för ljusa. Fästingar tenderar att dra sig mer till ljusa kläder nämligen.

När det gäller att skydda sig mot TBE kan du och dina barn vaccinera er mot sjukdomen. Vaccinet ges i tre doser med ett antal månader mellan varje dos och kan ges på din lokala vårdcentral eller mottagning. Vaccinet ger ett gott skydd under de tre första åren och efter dessa år ger man sedan ett fjärde vaccin för att upprätthålla skyddet. Vill du veta mer kan du kontakta din lokala vårdcentral eller mottagning.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att vaccinera sig!

Foto: ESB Professional/Shutterstock.com

Källa: Mindoktor.se och 1177.se

Läs också: Därför ska du ge ditt barn fästingvaccin 

Här hittar du 5 tips på saker att göra med barnen medan du vabbar, och de kryar på sig! Se mer i videon nedan.