Dietisterna bakom Rutiga Familjekokboken: ”De flesta barn krånglar med maten ibland”

”Vad blir det för mat?”. Att komma med ett nytt och bra svar på den frågan är inte alltid lätt. Nu släpps Rutiga Familjekokboken – räddningen för alla föräldrar som behöver inspo till snabba och näringsrika måltider!

Hej Daniella och Paula! Hur kommer det sig att den här boken blev till?

– Vi upptäckte att vi båda bar på samma tanke om att göra en bok som vi såg inte fanns på marknaden, boken som med utgångspunkt från barnfamiljers hektiska vardag skulle kunna fungera som såväl inspirationskälla som kunskapsbank. Boken innehåller både mängder med recept som är anpassade utifrån de krav som moderna barnfamiljer ställer idag på tidsåtgång, näringsinnehåll och smak, och flera faktakapitel. Vi tyckte också att det var viktigt att boken skulle utgå från de riktlinjer som vi som dietister förhåller oss till och att den på så sätt skulle vara en trygghet för föräldrar som vill servera sina barn näringsmässigt balanserad mat.

Vilken tror ni är den största utmaningen för småbarnsföräldrar i köket?

– Tid och fantasi sätter gränserna för många och då tar många familjer till det som de upplever går snabbast, som färdiga köttbullar och falukorv, men som inte alltid är det näringsmässigt bästa. Faktum är att det inte är så stor skillnad i tid på att steka en bit lax i ugnen mot att skiva och steka falukorv.

På vilka sätt kan Rutiga familjekokboken vara lösningen på dessa problem?

– Recepten är framtagna för att de ska fungera i vardagen. Vid varje recept står det hur lång tid de beräknas ta och väldigt många av recepten i boken går att laga på 20-30 minuter. Ofta ges också tips på hur rätterna kan förberedas, just för att minska stressen inför middagen. Dessutom är recepten testade på barn (och vuxna) i alla åldrar! Vi hoppas också att det av bilderna ska framgå att vi vill inspirera till spännande och fantasifulla tillagningssätt och uppläggningar. Utöver detta så finns nio veckomenyer med tillhörande ingredienslistor, en perfekt hjälp för många familjer som har svårt att komma på veckans alla middagar eller som har fastnat i falukorvsträsket. Vi har tänkt och så behöver läsaren bara välja favoritmeny, handla, laga och njuta av maten.

Ni är ju båda dietister och proffs när det kommer till barnfamiljer och mat. Vilka rätter skulle ni säga är de mest populära kring svenska småbarnsfamiljers matbord?

– Det gå inte att komma ifrån att många barn gillar typiska barnrätter som ofta förekommer på middagsbordet. Köttfärssås med spagetti, korv och makaroner eller fiskpinnar med potatis exempelvis. Inget fel med de säkra korten, de är trygga och föräldrarna vet att barnen blir nöjda och mätta. De kanske fungerar så bra just för att barnen är vana vid dessa rätter. Vissa av dem lämnar dock lite att önska när det gäller näringen men ofta går det faktiskt att förbättra dem näringsmässigt. Vår köttfärssås innehåller lite mindre köttfärs än normalt och istället mer grönt. Vidga gärna barnens vyer genom att utmana dem med nya smaker och ingredienser! Det som barn får prova gång på gång blir naturligt med tiden.

Vi har hört att boken innehåller tips till alla oss med barn som krånglar med maten… Kan ni dela med er av ett redan nu?

– Först och främst är det viktigt att veta att de allra flesta barn krånglar med maten någon gång, det tillhör deras normala utveckling. Eftersom instinkten att ge sitt barn mat är en djupt rotat överlevnadsinstinkt är det naturligtvis jättejobbigt för föräldrarna när barnet plötsligt inte vill äta. I ren desperation är det lätt att ta till hot, tjat eller mutor. Det kanske fungerar på kort sikt men blir inte så bra i längden. Vårt bästa tips är att försöka att göra måltiden till en trevlig stund för alla i familjen – och hot, tjat och mutor är inte trevligt!

– Ett annat tips är att låta barnet vara med och handla och laga maten. Många gånger smakar maten bättre om man varit delaktig i tillagningen och fått lägga upp själv på sin tallrik.

Vill du också köpa ett ex av Rutiga familjekokboken? Du hittar den här!

I SAMARBETE MED STORYTEL.

Läs också

  1. Hormoner och hemorrojder: "Du är inte en galning, du råkar bara bo med små galningar"
/
/
stats