Därför är SVT-serien ”Våra barns hemliga liv” så omdebatterad
Realityserien ska visa upp barns kompetens, men både tittare och kritiker häpnar över barnens utsatthet i programmet.
Den 26 oktober var det premiär för SVT-serien Våra barns hemliga liv, en realityserie där ett gäng fyra till sexåringar sätts i en ny ”och lite annorlunda förskolemiljö”, som SVT själva beskriver det. Dråpliga situationer riggas och allt kameraövervakas. Det två barnpsykologerna Malin Bergström och Lars Klintvall studerar och förklarar sedan barnens reaktioner.
Vad handlar kritiken om?
I media har programmet fått stark kritik för att bland annat kränka barnens integritet och tittare har reagerat starkt på hur barnen blir behandlade. Många ställer sig också frågande till hur två av landets främsta psykologer kan medverka och stå bakom produktionen.
Expressens redaktör Gunilla Brodrej sammanfattar programmet så här:
Ge alla femåringar utom två mat och se vad som händer. Gillra en fälla så att barnen tappar fokus och förlorar en tävling och observera hur knäckta de blir. Se sedan vad som händer när barnen gråter och ingen vuxen kommer och tröstar. Det är inte ”Flugornas herre”. Det är SVT.
I DN har tolv forskare skrivit under en protest.
SVT själva bemöter kritiken med att ”det inte på något sätt är skadligt att filma barnen i deras dialoger och situationer”.
Artikelbild: SVT