Bebislycka! Så går en förlossning till

Hur känns värkar, när är det dags att åka in till sjukhuset och vilka faser går den gravida kvinnan egentligen igenom? Med hjälp av förlossningsläkaren Jennie Stolt och förlossningsbarnmorskan Carina Rylander ger vi dig svaren på de allra vanligaste frågorna.

Nu är det dags! Eller? Hur vet man egentligen om det bara är förvärkar eller om förlossningen faktiskt är på gång? Jo, förvärkarna kommer oregelbundet och lugnar ner sig och släpper i vila. Barnmorskan Carina och förlossningsläkaren Jennie förklarar också att magen blir hård och att det kan kännas obehagligt, men det ska inte göra ont. När förvärkarna istället ökar i styrka och börjar komma regelbundet närmar det sig förlossningen. 

– Sammandragningar håller i sig längre och det känns ofta som ett tryck eller molvärk över ryggslutet och/eller blygdbenet. Värkarna går i en vågrörelse och varar mellan 30–90 sekunder, där mittenpartiet är som starkast.

Dags att föda?

Värkarna kan kännas som ett brett band som spänns åt runt magen där sammandragningarna kan stråla ut i ryggen, ljumskarna, bäckenet eller i hela kroppen. Men det är helt naturligt – livmodern måste nämligen jobba intensivt. Därför menar Carina och Jennie att det är viktigt att fylla på med positiv energi mellan värkarna, trots att det gör ont.

– Det gäller att se det positiva, för varje värk kommer du närmre ditt barn!

Smärtan ändrar ofta karaktär längs förlossningens olika faser. Men när du inte längre känner dig trygg hemma, värkarna kommer regelbundet (ungefär 3–5 värkar under 10 minuter) och inte övergår i vila är det dags att kontakta förlossningen. Har vattnet gått eller barnet i magen rör sig mindre än vanligt? Då ska du också alltid ta kontakt med vården.

Det här händer på förlossningen

Väl på förlossningen träffar du en barnmorska som ställer frågor och undersöker hur du och barnet mår. Barnmorskan känner på magen för att bedöma hur barnet ligger, blodtrycket kontrolleras och CTG kopplas för övervakning av barnets hjärtljud och mammans sammandragningar. Här bedöms och efterfrågas också ditt behov av smärtlindring. På plats finns även läkare och undersköterskor som tillsammans med barnmorskan jobbar i team för den gravidas medicinska säkerhet.  

När det är dags att föda och krysta vägleder barnmorskan dig till vilken ställning som passar bäst. Här påpekar Carina och Jennie vikten av det långsamma framfödandet för att kvinnans vävnader ska hinna tänja sig i sin takt. Man kan bland annat föda stående, på alla fyra, hukandes, liggandes på sidan eller i gynläge. 

– Det viktiga är att du känner dig bekväm. Då slappnar du av och produktionen av födandehormonet oxytocin ökar, berättar de.

Efter förlossningen – frågor och tankar

Efter förlossningen är det vanligt att kvinnan får någon form av bristning, men dessa bör särskiljas från förlossningsskador. De allra flesta får rifter i slemhinnan som är ytliga och lätta att åtgärda. Bristningar graderas från grad 1 till grad 4, där grad 3 och 4 alltid sys av läkare. 

– Om man fortfarande har besvär efter läkningsfasen har man alltid rätt till bedömning via specialistläkare på en bäckenbottenmottagning, säger de.

När man kan börja ha sex igen är helt upp till var och en, men vid omslutande sex rekommenderar förlossningsläkaren Jennie och förlossningsbarnmorskan Carina att den första akuta läkningsfasen ska vara klar. Kvinnan ska givetvis inte heller ha ont!

Förväntningar, rädslor och acceptans

På vilket sätt kan man som gravid och partner då förbereda sig inför förlossningen? Jennie och Carina tipsar om att läsa på seriösa internetsidor, ta del av seriös litteratur och prata igenom förväntningar samt eventuella rädslor. Massage, mindfulness, yoga eller bad kan vara till stor hjälp för att hitta lugnet. Man kan också öva avslappning- och andningsteknik som främjar förloppet och kroppens naturliga smärtlindring.

– Acceptansen är också viktig. Du kanske inte kan kontrollera födseln till 100 procent, träna på att delvis släppa taget.

Känner du att rädslan inför förlossningen är alldeles för stor? Då borde du i första hand prata med din barnmorska. Det finns hjälp att få! 

”Euforisk lycka och uttalad otillräcklighet”

Det är viktigt att komma ihåg att det är omvälvande att bli förälder och att alla reagerar olika. Under den första tiden kan modersinstinkten slå till med full kraft, men det kan också ta ett tag att växa in i rollen, likaså för partnern. Jennie och Carina förklarar att de första månaderna kan vara rosenröda, men för de flesta är det en pendel mellan euforisk lycka och känsla av uttalad otillräcklighet.

–  Tänk på att vara snäll mot dig själv, allt behöver inte vara perfekt!

Lyssna på BabyzPodcast! 

Vill du höra mer om livsomvälvande händelser som graviditet, förlossning, föräldraskap, amning och familjeliv? I BabyzPodcast snackar förlossningsbarnmorskan Carina och förlossningsläkaren Jennie om allt detta och bjuder också in välkända experter och kändisar för att prata om olika förlossningsupplevelser. 

Foto: Privat
Artikelbild: Natalia Deriabina/ Shutterstock

/
/
stats