Hela Sverige bakar-vinnaren: ”Jag älskade varje sekund”

För ett år sedan tog hon hem segern i tv-programmet Hela Sverige bakar. På torsdag sänds finalen i årets tävling och det är dags för LOPPIbloggaren Caroline Ahlqvist att lämna över stafettpinnen. 

 

En klassisk sportfråga: hur känns det?
– Jag tycker det känns himla bra! Jag har haft mitt år nu och nu är det nästa vinnares tur. Många har frågat mig om hur det känns att ”förlora titeln” men så ser inte jag på det. Titeln kommer jag alltid ha med mig och vi blir fler för varje säsong som går som får inspirera människor till att börja baka gott. Det är ingen konkurrens över huvud taget utan bara ännu mera bakglädje!

 

Vad har varit roligast att vara med i Hela Sverige Bakar? 
– Det är så många saker som har varit härligt med att vara med i programmet. Jag har träffat fantastiska människor som jag aldrig hade fått chansen att träffa annars. Jag har lärt mig mycket om mig själv, hur jag hanterar stress och hur jag tar kritik bland annat. Jag har blivit mycket snällare mot mig själv och är riktigt stolt över det jag åstadkommit. Men framför allt – jag har lärt mig så mycket ner om bakning. Teknik, smaker och dekorering. Förut kunde jag misslyckas med ett bakverk och inte veta vad fasen det var som gick fel. Idag kan jag snabbt justera felet och göra om göra rätt!

 

Vilket är ditt starkaste minne från inspelningen? 
– Mina starkaste minnen från själva inspelningen är den här nördiga bubblan som man är i på Taxinge Slott. Vi gör inget annat än att prata bakning, tekniker och hur man går till väga i olika moment. Vi var som en liten flock baknördar, helt olika människor från hela landet men med ett gemensamt stort intresse; rakning. Vi höll ju ihop under alla tre veckor medan den ena efter den andra lämnade gänget och åkte hem. Mycket känslor upp och ner hit och dit. Nervositet, stress, glädje, förhoppningar, besvikelse, lycka, hemlängtan, ovisshet, skräck… Jag brukar sammanfatta känslan som skräckblandad förtjusning för hur jädra nervöst och galet det än var så älskade jag varenda sekund! Det passade mig som handen i handsken. Nu håller jag starka tummar för att det ska bli en ”Mästarnas mästare” om några år när vi är ett helt gäng vinnare. Hur coolt vore inte det?

 

 

Finalen i Hela Sverige bakar sänds i Sjuan på torsdag den 30 oktober kl 21.00. Missa inte!

 

Och här bjussar Caroline Ahlqvist på ett favoritrecept: 

 

CRUDIS CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLAD OCH PÄRON

 

Det här var min parad tårta i Hela Sverige Bakar och jag fick stjärnbagartiteln tack vare den! Jag använder mig av ett enkelt sätt att göra bottnarna på som kallas för ”Tre lika” Testa! Det blir alltid bra!

 

Ugn: 175 grader
Tid: 3 timmar
Antal: ca 12 bitar

 

Botten:
6 ägg
Ca 3 dl strösocker
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 1 dl potatismjöl
Ca 1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

 

Fyllning:
En burk konserverade päron
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl grädde

 

Dekoration:
7 dl grädde
1.5 dl kakao
1.5 dl socker
15 jordgubbar

 

1. Tag fram 3 stora glas och ställ bredvid varandra på bänken. Knäck alla ägg i ena glaset. Häll strösocker i det andra glaset så att det kommer upp till samma nivå som äggen. Häll vetemjöl i 1/3 av det tredje glaset, fyll på med 1/3 potatismjöl och till sist 1/3 kakao så att det glaset också blir fyllt till samma nivå som de två andra glasen. Tre lika! Häll på bakpulver, salt och vaniljsocker på toppen av det tredje glaset.
2. Vispa ägg och socker pösigt och ljust, minst 5 min.
3. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt med stora luftiga tag så allt blandas.
4. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Lägg först en rund del i botten. Gör sen en krage till kanten som går högre upp än själva formen för den här botten blir hög.  Smörj formen först, klä med papper och smörj igen.
5. Häll i smeten och grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Kolla med en provsticka i mitten av kakan men inte innan 30 min av gräddningen för då kan kakan pysa ihop. Provstickan ska vara helt torr.
Svalna helt.
6. Vit chokladkräm: Vispa grädden till toppar och rör i äggulorna. Smält chokladen över vattenbad och vänd ner i grädden. Kyl minst en timme och vispa upp till ett fluff.
7. Chokladkrämen till fyllning och dekoration.
Blanda ihop 5 dl av grädden, strösocker och kakao och ställ in i kylen i 20 min så sockret löser sig. Vispa på hög effekt tills det blir spår av vispen i krämen. Det går fort!
8. Fyll tårtan. Dela tårtan i 4 bottnar. Pensla alla bottnar med lagen från päronen. Lägg den nedersta bottnen på ett fat och bred på 1 cm tjock chokladkräm. Lägg på nästa botten och bred på vit chokladkräm. Fortsätt med den tredje bottnen och skiva de inlagda päronen och täck hela lagret.
Lägg på sista lagret botten och spackla hela tårtan med chokladkräm. Avsluta med att spritsa stora bollar av krämen runt om kanten på toppen. Vispa grädde och spritsa mellan chokladbollarna. Dela alla jordgubbarna och lägg i en stor hög i mitten.

 

Tips!
Jag fryser alltid in min tårtbotten några dagar innan tårtan ska fyllas. Sen tar jag fram den nån halvtimme innan fyllningen ska på för då går det mycket lättare att skära till alla lager bottnar. Och så blir tårtan blir dessutom mycket saftigare!

 

Missa inte Carolines underbara blogg på loppi.se. Du hittar den här!

stats