Från vilken ålder kan man använda bilkudde till barn?

Trots att bilåkandet har blivit betydligt säkrare för barnen med åren, så är det tyvärr fortfarande många barn som sitter fel i bilen. Det kan handla om att de sitter på en plats med aktiv airbag, vilket kan vara livsfarligt, eller om att barnen har fel bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde för sin ålder eller storlek. Här går vi igenom vad som gäller, och när man kan börja använda bilkudde.

Vad säger lagen om bilkudde?

Lagen är inte specifik när det gäller detta, utan säger endast att alla barn som är kortare än 135 centimeter måste använda en särskild skyddsanordning i bilen. Med särskild skyddsanordning menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

Rekommendationer om bilbarnstolar

Såväl läkare som forskare rekommenderar att man använder bältesstol eller bälteskudde tills barnet är 10-12 år. En annan vanlig rekommendation är att barn ska sitta bakåtvänt så länge det är möjligt, och åtminstone tills barnet är 4-5 år. Detta beror på nackmusklernas utveckling, och huvudets storlek i förhållande till kroppen. Barn sitter helt enkelt säkrare bakåtvänt.

Skyddsanordning för olika åldrar

Något som är viktigt att komma ihåg när det gäller skyddsanordningar för barn är att det säkraste alternativet beror på barnets ålder och storlek. Generellt kan man säga bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än framåtvänd bältesstol, men detta förutsätter dock att barnet har rätt storlek, och ålder.

Första 9 månaderna kan barnet använda babyskydd, men när barnet sitter stadigt på egen hand så bör man byta till bakåtvänd bilbarnstol eftersom detta är ett säkrare alternativ – förutsatt att barnet sitter stadigt på egen hand.

Sitta bakåtvänt minst 4 år

Bakåtvänd bilbarnstol ska man använda så länge det är möjligt, och minst i 4-5 år. Bakåtvänd bilåkning är alltid säkrare för barn, och man bör aldrig vända barnet innan de fyllt 4 år – och allra helst inte innan 5 år.

Med det sagt så är den bakåtvända bilbarnstolen inte säkrast om den är urvuxen. Man vet att barnet har vuxit ur bilbarnstolen när barnet passerat maxvikten, eller när huvudet sticker upp över bilbarnstolens kant med mer än en tredjedel. Det är ungefär när överdelen av barnets öra når kanten på bilbarnstolen.

Varför bältesstol är säkrare än bilkudde

En bälteskudde, eller bilkudde, kan alltså användas som tidigast när barnet är 4-5 år och inte längre behöver åka bakåtvänt. Med det sagt är dock bältesstol ett bättre alternativ, eftersom det helt enkelt är säkrare.

Bältesstolen ger ett extra skydd åt bål och huvud, och mot stötar från sidan. En bälteskudde har inget skydd från sidan, och ger inget skyddslager mellan barnet och bilens dörr vid en kollision från sidan.

Svaret är alltså att man kan använda en bälteskudde, det vill säga en bilkudde, när barnet är 4-5 år – men man bör helst använda en bältesstol så länge det är möjligt. Om bältesstolen hinner växas ur innan barnet är 135 centimeter lång så kan man använda en bilkudde den sista tiden.

Hur lång måste man vara för att sitta utan bilkudde?

Man måste vara längre än 135 centimeter för att sitta utan bilkudde.

Läs mer om Trafiksäkerhet här.

/
stats