Så undviker du röd och irriterad hud på ditt blöjbarn
Yngre barn med blöjor får lätt röd och irriterad hud. Deras hud, särskilt spädbarns, är inte lika utvecklad som vuxnas hud och behöver därför extra omsorg. Vi går på djupet kring varför huden reagerar och vad vi som föräldrar kan göra för att förebygga.
Varför blir huden röd och irriterad?
Det blir lätt varmt och fuktigt under blöjan, särskilt på natten när det blir längre mellan blöjbyten. Urin och den fuktiga värmen kan göra huden irriterad. Rodnaden brukar börja där urinet hamnar innan det sugs upp av blöjan, men rodnaden kan sprida sig till hela hudområdet som täcks av blöjan. Ofta stannar det vid rodnad, men ibland spricker huden och blir irriterad. Det kan uppstå små vätskefyllda sår eller utslag. I det flesta fall går utslagen över om du tvättar, smörjer och håller torrt. Men går det inte över bör du givetvis söka vård.
Vad kan vi som föräldrar göra för att förebygga?
Det första vi kan göra, förutom att byta blöja ofta, är att tvätta huden med ljummet vatten eller olja. I brist på barnolja går det lika bra med exempelvis olivolja. Därefter torkar man försiktigt av med en mjuk handduk. När huden är ordentligt torr kan det vara bra att smörja huden med en tjock och vårdande salva. Snåla inte med salvan – hellre ett ordentligt lager än att det blir för tunt. Låt sedan stjärten lufta mellan varje blöjbyte. Innan blöjan åker på igen kan det vara bra att se om det behöver strykas på lite extra salva. Upprepa den här proceduren flera gånger varje dag. Efter ett tag kan det fastna gammal salva, vilket egentligen inte gör någon skada, men som lättast tas bort med vanlig barnolja.
Checklista – så gör du för att undvika röd hud
Lufta stjärten – Bästa rådet är att låta stjärten luftas – ofta och länge. Inte bara några minuter utan timmar, varje dag.
Mjuka byxor – När barnet börjar sitta, krypa, stå och gå kommer stjärten att skavas mot nya underlag; mattan, gräset, sanden m m, och huden blir öm. Ett par mjuka bomulls-underbyxor ger nästan samma frihet som inga kläder alls och skyddar huden samtidigt som den luftas.
Tvätta inte för ofta – Du behöver inte tvätta barnet varje gång du byter blöja. Det brukar räcka med en gång om dagen.
Använd ljummet vatten – Om det behövs tvättas rent, räcker det oftast med ljummet vatten. Tillsätt ev. lite barnolja i vattnet.
Torka mjukt – Var noga med att torka torrt i alla hudveck. Gnid inte, utan klappa torrt med mjuk handduk. Undvik torklappar som kan riva, låt hellre huden lufttorka tills den är helt torr.
Undvik tvål – Tvålen tar bort det naturliga hudfettet och gör huden ömtåligare.
Vad säger barnläkaren?
I första hand handlar det om att förebygga och det gör man bäst genom att återfukta huden och låta den lufta. Kom ihåg att nästan alla barn drabbas av detta och att det i de allra flesta fall är mer obehagligt än farligt. Det viktigaste är att vi lär oss att förstå vad det är och hur vi behandlar. Om irritationen inte försvinner inom ett par dagar eller om blöjutslagen sprider sig utanför blöjan är det bäst att vända sig till BVC.
Läs också: Dags att välja blöja? Här är allt du behöver veta
Tävla om vinn!
Inotyol firar 80 år – var med i tävlingen om 3 stycken blöjtårtor och valfri Babblare till ett värde av 479 kr, tävla här ››