Veckans middagstips med bönor och linser

Chili sin carne, böngryta eller en härlig pastasås med linser. Här är fem vegetariska middagstips från Linnéas skafferi där recepten innehåller bönor eller linser. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

Måndag: Chili sin carne

Du behöver:
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk kakao
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger eller rödvin
1 dl tomatpuré
3 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)

citron och färsk persilja

Gör såhär:
Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en stekpanna Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger/vin och tomatpuré.
Häll upp allt i din Crock Pot-gryta (eller tillaga allt från början i en vanlig gryta).

Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Sätt värmen på hög och timern på 6 timmar. Eller, koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.

Grytan kan med all säkerhet koka ett par timmar till om det skulle vara så.
När grytan kokat klart, preja över lite citron och ha i färsk, hackad persilja.

Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.

Tisdag: Vegetarisk böngryta

Du behöver:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja

Gör såhär:
Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong. Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja.

Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka. Servera med råris, sallad och ett gott bröd.

Onsdag: Pastasås med linser och morötter

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 dl rött vin eller balsamvinäger
2 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1 grönsaksbuljongstärning
vatten
2 stora morötter
salt & peppar

Gör såhär:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt kanel, tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa ihop en stund. Ha sedan på vinet eller balsamvinäger. Ha i krossade tomater och linser. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Späd med vatten vartefter det behövs då linserna suger åt sig mycket vätska medan de kokar. Koka på medelvärme tills linserna mjuknat helt och du fått en tjock och härlig sås. Riv morötterna och blanda i dem mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt pasta av valfri sort, lite kokt brocoli och riven parmesan.

Torsdag: Vegetarisk lasagne

Fredag: Kikärtsgryta

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

stats