VATTENSÄKERHET – TRYGGA SOMMARENS ROLIGASTE STUNDER

I Sverige kan vi njuta av 96 000 sjöar och 2 500 km strandremsa. För att kunna njuta fullt ut av vattnet i sommarvärmen behöver vi kunskap om hur vatten beter sig och vad vi ska tänka på vid poolen, vattendrag, sjöar och hav.

Drunkning är en av de vanligaste dödsolyckorna bland barn mellan 1-6 år och de flesta barn drunknar innan de lärt sig att simma. Trygg-Hansa har tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet en nollvision – inga barn ska drunkna i Sverige!

Ska familjen åka båt i sommar?
Flytvästen är en billig livförsäkring, 8 av 10 som drunknat i samband med att de fallit överbord hade klarat sig om de använt flytväst. När du köper flytväst, tänk på hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell.

Det är inte bara i fritidsbåtar flytvästen är bra att använda. Vid fiske från stränder, bryggor och klippor ger flytväst en trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan ha flytväst som en extra säkerhet, självklart i kombination med ständig tillsyn.

Checklista för säkert badande

Att bada är en naturlig del av sommaren och ger en underbar frihetskänsla. Följ råden för att känna trygghet och frihet när du och barnen badar i sommar:

  • Lämna inte små barn eller icke simkunniga barn utan tillsyn
  • Bada alltid tillsammans med någon
  • Simma längs med stranden
  • Hoppa inte eller dyk inte på okänt vatten
  • Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet
  • Simma inte under bryggor eller hoppställningar
  • Spring inte på bassängkant eller brygga – du kan halka
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd
  • Undvik uppblåsbara leksaker på öppet vatten
  • Meddela alltid var ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka
  • Lek inte med livräddningsmaterial
  • Lär dig mer om vattensäkerhet

Barnens försäkringsexpert svarar! 

Foto: Petra Kyllerman @kyllerphoto

Vi ställde tre frågor om vattenvana och vattensäkerhet till Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

När kan jag börja öva vattenvana med mitt barn?

Det finns enkla vattenövningar även för de allra minsta så jag rekommenderar att man börjar vänja sitt barn vid vatten hemma i badbaljan eller badkaret redan när barnet bara är några dagar gammalt.

Vad ska jag vara vaksam på när vi är på stranden?

Det viktigaste är att alltid ha uppsikt över barnen när de leker i eller nära vatten. 30 sekunder av tappad uppmärksamhet kan vara förödande så lägg boken och mobilen åt sidan! Undvik solens starka strålar mitt på dagen och att använda uppblåsbara leksaker och flythjälpmedel på öppet vatten.

Vi har en pool hemma, hur gör jag den barnsäker?

Du som äger en fast pool är skyldig enligt lag att ordna de säkerhetsanordningar som behövs för att undvika barnolyckor. Även om du inte har egna barn kan det finnas barn i din närhet. Poolen kan göras säker genom staket eller nätstängsel enligt särskilda mått, ett täckande överdrag eller nät som håller att gå på eller ett låsbart pooltak.

Babybojen

Det är viktigt att börja träna vattenvana tidigt och för att nå nollvisionen har Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet tagit fram Babybojen – som finns översatt på 11 språk. Programmet hjälper föräldrar att lära små barn vattenvana genom att flyta hemma i badkaret eller badbaljan. Att kunna balansera och orientera sig samt flyta i vattnet är första steget till att lära sig att simma. Läs mer om Babybojen

Foto: Petra Kyllerman @kyllerphoto

Sommarsimskola – en investering för ditt barns trygghet

Att vara simkunnig är mer än att bara kunna simma en viss sträcka. Vi behöver ha kunskap om risker med vatten. Varje år stöttar Trygg-Hansa Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskolor runt om i landet. Sommarsimskolorna är oerhört viktiga för simkunnigheten bland barn och det anordnas flera hundra runt om i Sverige. I simskolan ingår vattenvana och simundervisning men barnet lär sig även hur man beter sig när man badar och åker båt samt hur man larmar 112.

Anmäl dig till din närmaste sommarsimskola redan nu!

Foto: Petra Kyllerman @kyllerphoto

stats