Förskollärarens bästa tips: Skippa de tajtaste jeansen och skor med snören
Hur funkar inskolningen? Vad ska man tänka på när man köper kläder till förskolebarn? Och vad gör man när ens barn gråter vid lämning? Förskolläraren Sarianne Segersten svarar på läsarnas frågor.
1. Vad ska man tänka på när man skolar in ett barn på förskolan? Hur aktiv ska man egentligen vara som förälder?
– Det allra viktigaste är att du som förälder förmedlar en känsla av trygghet inför ditt barn. Känner du dig osäker känner barnet av det. Inskolningar ser ofta olika ut från förskola till förskola, men ett generellt råd är att som förälder vara så aktiv som ditt barn visar sig behöva. Allt eftersom kommer barnet i sin egen takt att släppa föräldern och pedagogerna blir allt mer intressanta.
2. Min tvååring gråter varje morgon vi lämnar henne. Vad ska vi göra?
– Som förälder kan du hjälpa barnet genom att prata om det som är positivt kring förskolan hemma. För att bryta mönstret kan det vara bra att korta av avskedet mellan barn och förälder. Du kan alltid ringa förskolan efter 15 minuter för att försäkra dig om att allt är bra, vilket även gör att du kan komma till jobbet med en skön känsla i magen.
3. Min femårige son verkar inte ha så många kompisar på sin förskola. Han får inte vara med i gruppen. Vad kan jag som mamma göra?
– Många gånger går det att lösa genom att stärka ett barn som en positiv lekkamrat. Pedagoger är ofta eftertraktade att leka med och genom att pedagogen leker med din son kommer flera av barnen att vilja vara med i den leken och på så sätt introduceras din son in i leken på ett naturligt sätt. På sikt kan pedagogen dra sig ifrån leken när hon eller han ser att alla barnen är med.
4. Vad ska man tänka på när man handlar kläder till barnen. Vad passar bäst att ha på förskolan (både inne och ute)? Vilket är värsta no no-plagget?
– Jag skulle vilja lyfta fram att klä barnen i praktiska kläder. Stans tajtaste jeans som barnen inte kan böja sig i eller skor med snören är väl inte helt optimalt att komma med till förskolan. Eftersom vi är ute oavsett väder så är mitt tips att välja ytterkläder med omsorg, utevistelsen blir ingen positiv upplevelse för barnen om kyla och väta tar överhand.
5. Vad vill en förskollärare egentligen ha i julklapp? Samma ångest varje år. Vad ska man köpa i present?
– Det var nog den svåraste frågan hittills! Generellt skulle jag säga att föremålet är oviktigt utan det vi uppskattar är gesten över att ni vill ge oss något.
Fem tips på hur du gör dig populär som förälder
1. Ge barnet tid!
Visa alltid intresse för hur ditt barn har haft det under dagen när du hämtar. Kom in på avdelningen och hämta barnet i lugn och ro utan stress.
2. Byt ut kläder efter väder!
Uppdatera barnens kläder efter årstid och väder. Det är även bra om extrakläder alltid finns på plats.
Tänk på att klä ditt barn efter årstiden.
3. Håll barnen hemma vid sjukdom!
Se till barnets allmäntillstånd. Håll er hemma tills barnet orkar delta i verksamheten.
4. Märk kläder!
15 par omärkta vantar i samma storlek skapar förvirring för både liten och stor. Vill du bli riktigt poppis så märker du alla barnets saker.
5. Ris och ros!
Vi tar tacksamt emot synpunkter och välkomnar en öppen kommunikation.
Vill du veta mer? Missa inte Sariannes blogg på blogg.loppi.se/sarianne.