8 inskolningstips från bloggprofilerna

Slut på sommar och semester och dags för inskolning på förskolan. “Förbered dig, var inte för på och ge det tid.” Här är bloggprofilernas bästa tips för en lyckad inskolning.
lagergren

Jessica Lagergren: “Mitt bästa inskolningstips – Var inte för orolig”

– Det är lätt att man som förälder blir orolig över hur det ska gå för barnet när det ska lämnas ensam på förskolan. Jag var väldigt nervös och funderade mycket på hur det skulle gå för Elsa med till exempel vilan. Jag oroade mig helt i onödan. Barn har väldigt lätt för att anpassa sig och gör som de andra barnen gör.
sheila

Sheila Arnell: “Överraskad över mina känslor”

– Planera inget de fösta dagarna. Ofta går inskolningen såklart väldigt bra, men jag personligen blev lite överraskad över mina egna känslor. Jag minns hur jag stressat ringde min man och sa ” jag kommer inte kunna jobba på ett tag. Jag är inte redo för detta”. Medan Aline (som var den som skolades in) tog det betydligt bättre. Klarar man det inte utan att få ett halv brustet hjärta så kan jag lugna med att det går betydligt lättare andra gången. Ian gled bara in, och sen vips gick även han där. Glöm inte att ta med extrakläder!

reinhold

Jennifer Reinhold: ”Var förberedd själv”

– Jag kände mig själv väldigt lugn när vi fick klara direktiv från dagmamman för hur hela processen skulle gå till. Var förberedd själv för då tror jag att det utsöndras ett lugn till barnet. Låt barnen få den tid som behövs och våga stå på dig om det inte känns helt rätt.
johannes

Johannes Maxweller: ”Sätt av tid från jobbet”

– Var engagerad under inskolningen och lär känna pedagogerna. Ta ledigt så att du kan fokusera på inskolningen och inte tänka på jobbet. Förbered barnet och prata mycket om förskolan hemma. Inte om att barnet ska lämnas där själv utan snarare hur roligt det ska bli att leka med nya kompisar.
satu

Satu Nordling Gonzalez: ”Provlek på gården”

– Prata mycket med ditt barn. Kanske kan ni gå och leka på förskolans gård på helgen så barnet, och ni får bekanta er med allt skoj som finns där. Vi fick hem en lapp med frågor till oss, om barnet är rädd för något, hur tröstar man just detta barn på bästa sätt, har hen någon napp eller snuttis.
nisse

Nisse Edwall: ”Lita på pedagogerna”

– Låt barnet vara i fred men visa ändå tydligt att du är närvarande i fall hen vill tanka lite trygghet. Lita på pedagogerna. De jobbar med det här och vet vad de sysslar med och vill bara ditt barns bästa. Var inte för ”på” och projicera inte dina egna känslor på barnet.
angelica

Angelica Lagergren: “Ta det i barnets takt”

– Ta inskolningen i barnets takt. Känner ditt barn stort behov av att vara nära dig de första dagarna, var nära. Att börja förskolan är ju en stor förändring, oavsett hur gammalt ditt barn är. Jag skolade in min son Philip när han var ett år (precis fyllda!) och jag känner i efterhand att det var i tidigaste laget. Jag är dock glad att han hade sin storasyster på samma avdelning, det var en trygghet. 

Delar av texten är från LOPPI Magasin

Läs också

  1. 7 tips inför förskolestarten