Barn i solen – här är 7 tips & råd

Sol barns hud

Solen är härlig – men mitt på dagen ska små barn helst hålla sig i skuggan. Här är sju snabba solråd som minskar risken för att ditt barns hud skadas av solens farliga strålar. 

1. Undvik solen mitt på dagen
På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mitt på dagen mellan 11 och 15 är solen som starkas, då är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser där det inte går att skydda sig mot solen. Vill man ändå vara på stranden kan man sätta upp ett parasoll eller ett strandtält så att barnen kan få skugga.

2. Vatten och sand reflekterar
Både vatten och sand reflekterar solljuset och ökar strålningens effekt. Små barn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet då solens strålar sträcker sig ungefär en halvmeter ner i vattnet.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du skydda ditt barn mot solens farliga strålar ››

3. Skuggtestet
Det går att undersöka hur stark solen är genom att göra det så kallade skuggtestet. Om ens egen skugga är kortare än vad man själv är så är solen stark. Är skuggan längre än en själv så är solen inte lika farlig och stark.

4. Välj rätt kläder
Små barn ska ha solhatt eller keps på sig när de är ute i solen. De bör också ha en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. För att det inte ska bli för varmt är det bra att satsa på luftiga bomullskläder, dock ska väven i tyget vara tät. Ett enkelt test över om tyget är tillräckligt tätt är att hålla upp plagget mot solen, strilar det igenom solstrålar då är skyddet dåligt. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30, mörka plagg skyddar bättre än ljusa.

5. Solskyddskläder
Det finns många olika solskyddskläder på marknaden som har högre solskyddsfaktor än vanliga kläder. När barnen badar ska de gärna ha långa shorts, t-shirt, baddräkt eller solskyddskläder på sig.

6. Solglasögon
Solglasögon med UV-skydd kan användas när barnet är ca två år gammalt. Välj gärna solglasögon som har skydd även från sidan.

7. Använd mycket solkräm
Solskyddskrämer ska användas som ett komplement till kläder. Oskyddade delar av kroppen bör smörjas in med solkräm en stund innan barnet går ut. Solskyddet ska ha hög solskyddsfaktor, mellan 30 och 50. Det ska också vara extra vattenfast. För att uppnå solskyddsfaktorn som står på förpackningen behöver man använda mycket solkräm.

Läs också: Tips på solskyddsfaktor

Läs också

  1. Därför ska du skydda ditt barn mot solens farliga strålar