Så påverkar dina känslor barnen – ny forskning

kanslor

Hur många gånger har du inte försökt dölja din stress eller din ilska inför barnen? Sluta med det! Ny forskning visar nämligen att det är bra att visa alla sina känslor för sina barn, även de negativa, enligt EurekAlert.

Man har länge trott att det skulle vara skadligt för barn att se sin mamma eller pappa vara arg eller ledsen. Detta sitter djupt rotat hos många av oss och vi har svårt att släppa fram våra negativa känslor i närheten av barnen. Men ny forskning visar att det är mer skadligt för alla om du trycker ner dina känslor.

Bygga lego genom att samarbeta

En studie har gjorts där 109 föräldrar i San Francisco deltog tillsammans med sina barn som var mellan 7-11 år. Föräldrarna fick i uppgift att prata inför en publik som var allt annat än snälla och gav massa negativ kritik till den som stod på scenen. Efter föreläsningen skulle föräldrarna bygga lego. Barnen fick instruktionen och föräldrarna legobitarna. Detta innebar att de var tvungna att samarbeta då barnen inte fick röra legot och föräldrarna inte tilläts titta på instruktionen. En del av de medverkande föräldrarna hade blivit instruerade att undertrycka sina känslor medan andra blivit tillsagda att agera naturligt.

Läs också: Så många frågor ställer din 4 åring till dig – VARJE dag

Att hålla tillbaka känslor kan skapa förvirring hos barnen

Forskarna filmade alltihopa för att kunna analysera interaktionen mellan föräldrar och barn. Man mätte även stressnivåerna hos båda parter. Man kunde tydligt se att de föräldrar som försökte hålla tillbaka sina känslor under byggandet visade mindre kärlek i sin interaktion med barnen än de som faktiskt uttryckte sina känslor. Att hålla tillbaka sina känslor kan skapa stor förvirring hos barn som ofta är otroligt bra på att uppfattat subtila signaler. Om de känner på sig att något är fel men föräldrarna inte visar det blir det väldigt förvirrande för barnen. Detta finns det otroligt mycket forskning på säger Sara Waters, psykologiforskare från Washington State university. Barnen reagerade mest på om mamman höll undan sina känslor. Kanske för att de är mer vana vid att pappa inte visar sina känslor på samma sätt som mamma.

Läs också: Att skiljas med barn

Visa dina känslor och lär barnen hantera sina

Waters menar att du istället för att trycka undan din känslor ska visa dem för barnen. Det är bättre de får veta hur du känner. Men att du ska skrika och gorma inför barnen är inte riktigt vad Waters menar. Låt barnen få veta att du är arg och tala gärna om vad du tänker göra för att förbättra situationen. Om du som förälder är öppen med dina känslor och visar att du jobbar på en lösning lär du barnen hur de kan hantera sina egna känslor.

Källor: EurekAlertPsycNETHälsoliv-Expressen

Läs också

  1. 11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn
  2. 5 saker som ger mamman dåndimpen
  3. 7 saker du bara hör föräldrar säga