Vinterkräksjuka eller maginfluensa? Så vet du och behandlar rätt!

I ANNONSSAMARBETE MED KRY

Än lyser vårens värme med sin frånvaro – vintervädret får oss att stanna inomhus och såväl bakterier som virus lever loppan. Därför är det kanske inte så konstigt att många föräldrar upplever kräkningar, diarré och sjuka barn som ett överhängande hot så här års. Hur behandlar man sitt barn rätt vid magsjuka, och hur vet man om det är vinterkräksjuka eller maginfluensa? LOPPI.se frågade experten.

Overallkamper, stegrande varm choklad-sug, snöbollskrig, hemmamys – och skräckinjagande notiser på förskolornas anslagstavlor om att ännu ett barn insjuknat i magsjuka. För en småbarnsfamilj är vintern och början av våren årstider som blandar både högt och lågt, men med rätt information och hjälpmedel går det att få en mer stabil relation till årstidens baksidor.

Genom appen KRY kan du som förälder få till ett enkelt och tryggt läkarbesök, för både dig själv och ditt barn, utan att behöva lämna hemmet. Inom 30 minuter får du ett videosamtal med en legitimerad läkare som kan hjälpa till med rådgivning, diagnos, att skriva recept på läkemedel eller sjukintyg. Du kan också få hemleverans av läkemedel direkt hem till din dörr. KRY är dessutom alltid gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. Nojar du ändå över när nästa magsjuka ska sätta klorna i familjen? LOPPI.se ringde upp Johan Flodin, läkare och Medical director på KRY, för att reda ut vad som är skillnaden mellan vinterkräksjuka och maginfluensa hos barn, hur man behandlar barnet bäst i magsjukekaoset och hur man undviker att smittan sprids vidare.

Hej Johan! Vad är skillnaden mellan vinterkräksjuka och maginfluensa hos barn?

– Maginfluensa är ett brett begrepp som innefattar även vinterkräksjuka. Maginfluensa innebär att man har någon sorts sjukdom i mage eller tarm som kan yttra sig i kräkningar och diarré – precis som vinterkräksjuka. Men maginfluensa kan också innefatta andra saker, som sjukdom orsakat av bakterier till exempel. Ett exempel på maginfluensa kan vara att du är utomlands, får i dig något och sen får diarré på flygplanet hem. Vinterkräksjukan å andra sidan uppträder, som namnet antyder, säsongsbundet på vinterhalvåret. Men, symtom på vinterkräksjuka och maginfluensa kan vara väldigt lika. Ofta handlar det om symtom som illamående, kräkningar, diarré, feberkänsla, ont i magen och muskelvärk.

Går det att förebygga smitta av vinterkräksjuka och maginfluensa på något sätt?

– Maginfluensa kan förebyggas med god hygien och handsprit, men på vinterkräksjuka biter inte handsprit utan där är det mekanisk handtvätt som gäller. Se till att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten! Vinterkräksjuka är extremt smittsamt och sprids väldigt lätt och snabbt.

När kan jag låta mitt barn gå till förskolan efter vinterkräksjuka respektive maginfluensa?

– Man ska gärna låta det gå 48 timmar från senaste kräkning eller diarré. Oftast kommer det naturligt eftersom man är rätt slut och utmattad efter en magsjuka och kan behöva vila upp sig för att bli pigg nog för förskola igen. Det är också ofta 48 timmar det tar från att man smittas till att man blir sjuk vid magsjuka – så det kan vara ytterligare ett skäl att ha is i magen med att återgå till vardagen.

Kan jag skicka ett syskon till förskolan även om någon har vinterkräksjuka eller maginfluensa hemma?

– Varken maginfluensa eller vinterkräksjuka är smittsamt förrän du väl börjar kräkas eller ha diarré. Du kan ha viruset i kroppen, men det är först när man har dessa symtom som det är viktigt att hålla sig hemma för att undvika smittspridning. Det är klart att det vore bra att i den bästa av världar isolera smittohärden till en familj, men man måste också ha respekt för att det kan vara svårt att hålla ett friskt barn hemma i en sjukstuga

Hur ska man behandla vinterkräksjuka respektive maginfluensa hos barn?

– Det viktigaste är att se till att barnet har en stabil vätskebalans. På barn som har blöja kan man hålla koll på att det kommer kiss i blöjan med samma frekvens och att blöjan blir lika tung som vanligt. Detsamma gäller barn utan blöja, går hen inte och kissar på en hel dag till exempel är det obalans. Det kan vara en utmaning för någon som mår illa att dricka för att få i sig vätska, men där är hemligheten att ta lite i taget istället för att dricka mycket plötsligt. Det är också bra att ge vätskeersättning för att få i barnet salt, antingen genom färdig brustablett eller sån man blandar ihop själv med salt, socker och vatten. Utöver det gäller det att försöka isolera smittan. Tänk på hygienen, använd inte samma handdukar och låt barnet gå på en egen toalett om det är möjligt. Tvätta händerna med tvål och vatten. Vinterkräksjuka är ett virus som inte går att behandla, kroppen måste få hantera det själv och det går ofta bra även om det är jobbig period.

När bör man söka hjälp från vården?

­­– Om barnet har haft diarré och lös avföring som inte gått över på en vecka bör man kontakta läkare för att kunna utesluta att det inte handlar om något annat än magsjuka. Det kan ju bero på annat som behöver behandlas, allt från laktosintolerans till tarmsjukdomar. Har barnet kräkningar som fortsätter och inte avtar efter ett dygn bör man också kontakta vård. Om man noterar blod i avföringen ska man kontakta vård direkt, eller om barnet är så trött, svag och utslagen att det känns avvikande. Sen ska man också ha i åtanke att det inte är bra att släpa någon som har magsjuka av något slag till vårdcentral eller vårdgivare utan vidare. I väntrummet kan det sitta personer som på grund av ålder eller annan sjukdom kan bli allvarligt, till och med dödligt, sjuka av en vinterkräksjuka eller maginfluensa. Kontakta dem först för att se vad som gäller.

Stämmer det att man kan vara immun mot vinterkräksjuka?

– Ja, cirka 20% av svenska befolkningen har en mutation av sina gener som gör att de inte kan drabbas av vinterkräksjuka. Det går att testa om man är immun mot vinterkräksjuka genom tester som finns att köpa på apotek, men vet man med sig att man haft vinterkräksjuka en gång kan man tyvärr utesluta att man är en av de lyckliga 20% som är immun.

Få rådgivning och hjälp av läkare direkt i mobilen – gratis för barn!

Få kontakt med läkare direkt i telefonen - och få hjälp både för dig och ditt barn!

KRY är en tjänst som med hjälp av videosamtal direkt i mobilen gör det möjligt för patienter att träffa läkare och få hjälp med besvär som inte kräver en fysisk undersökning. Genom videosamtal går det att få hjälp med både rådgivning, förskrivning av läkemedel, sjukintyg, remiss till annan vårdgivare eller provtagning och receptförnyelse, både för sig själv och sitt barn. Barn och ungdomar upp till 20 år hjälp gratis. För vuxna kostar besöket 250 kronor, om man inte har ett frikort som gäller. Och allt detta utan att du behöver lämna hemmet! KRY har dessutom öppet alla dagar mellan klockan 06-24. Perfekt i magsjuketider, med andra ord.

HÄR kan du ladda ner KRYs app och snabbt och enkelt registrera dig för att börja använda tjänsten för såväl dig själv som för ditt barn.

HÄR kan du läsa mer om KRY.

Ldda ner KRY's app här