Vinn 1000 kr hos Polarn O. Pyret + felet nästan alla föräldrar gör vid tvätt

I samarbete med Polarn O. Pyret

Skalkläder är perfekt att ha när det är blött och lerigt ute. De behöver rengöras då och då, men hur gör man egentligen? Och vilket är felet nästan alla föräldrar gör när det kommer till tvätt av ytterplagg? Här är bästa tipsen! Missa inte tävlingen längst ner i artikeln där du kan vinna 1000 kr hos Polarn O. Pyret. 

Torka av
Hur smutsigt är plagget? Går det att torka bort smutsen med en fuktig trasa? Gör det i första hand istället för att slänga in kläderna i en tvättmaskin. Läs fler tips och råd om skalkläder på Polarn O. Pyret.

Undvik slitage
För att undvika onödigt slitage på plaggets alla delar och yttertyget ska du se till att stänga alla knappar, spännen, dragkedjor och kardborreband innan tvätt.

Avigsidan ut
När du ska tvätta plagget ska du vända det ut och in för att minska på slitaget på yttertyget och främst minska slitage på detaljer så som dragkedjor och knappar.

Liknande färger
Tvätta alltid plagget med andra plagg som är i liknande färg för att undvika missfärgningar. På Polarn O. Pyret finns vårens nya skaljackor för barn, bland annat i färgerna rosa, grönt och orange.

Skippa sköljmedel
Ett fel många gör är att använda sköljmedel när de tvättar skalkläder. Sköljmedel tätar igen porerna i membranet som reglerar plaggets vattentäta och andande förmåga.

Ta lagom mycket tvättmedel
Visste du att det är viktigt att vara noggrann med doseringen av tvättmedel? Tvätten blir inte renare av för mycket tvättmedel. Överdosering är vanligt och det är ett miljöproblem då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet. För mycket tvättmedel kan även leda till klåda och allergibesvär.

Var noga
Välj ett tvättprogram och en tvätt-temperatur som är enligt plaggets tvättråd.

Låt inte tvätten ligga
När tvätten är avslutad och klar, avlägsna då alltid plagget eller plaggen från tvättmaskinen. Det ska du göra för att undvika att färger färgar över till andra områden på plagget.

Återställ den vattenavvisande förmågan
Genom att värmebehandla plaggen efter tvätt återställer du plaggets vattenavvisande effekter. Gör det genom att torka plagget på låg temperatur i ett torkskåp.

Återimpregnering
Trots att plagget värmebehandlas efter tvätt kommer den vattenavvisande förmågan gradvis försvinna vid användning och tvätt. Utan denna impregnering blir tyget blött på utsidan och plagget förlorar sina fukttransporterande egenskaper då yttertyget suger upp vatten och blockerar ångan som ska släppas ut. Plagget behöver då återimpregneras, du kan läsa mer om det på polarnopyret.se.

Torka inte på hög värme
Felet som många kanske gör är att torka plaggen på för hög värme, titta efter i plagget vad det är för råd som gäller och följ dessa. Vid för hög värme kan plaggets funktioner påverkas negativt så som de tejpade sömmarna.

Du får tumla
Alla funktionsytterplagg från Polarn O. Pyret får torktumlas på låg temperatur.

Vinn presentkort värde 1000 kr från Polarn O. Pyret

Skaljacka, vindfleece och ytterplagg. Ladda upp med en ny vårgarderob till dina barn. Nu kan du vinna presentkort från Polarn O. Pyret värde 1000 kr. Tävlingen avslutas den 19/3-2017, vinnarna kontaktas via mail.

Polarn O. Pyret har släppt nya vårkollektionen med skalplagg och vindfleece i klara fina färger. Gör dina barn redo för ett uteliv oavsett väder. Kläderna har smarta funktioner som tål både kullerbyttor i gräset och hopp i vattenpölar.

Denna sida sponsras av Polarn O. Pyret