Veckans middagstips: Köttfria veckan
Måndagen den 12/6 är det World Meat Free Day och det vill vi uppmärksamma med helt vegetariska recept för hela veckan. Linnéas Skafferi har satt ihop en meny som passar hela familjen. Vad sägs om Linnéas populära stroganoff med halloumi eller zucchiniplättar med fetaost?
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Linssoppa med kokosmjölk
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
500 g passerade tomater
1 dl röda linser
3 dl grönsaksbuljong
en knippe färsk persilja
1 dl extra krämig kokosmjölk
1-2 msk citron
salt & peppar
Gör såhär:
Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och kanel.
Tillsätt tomater, röda linser och buljong. Låt koka tills linserna är helt mjuka, ca 20 minuter. Tag av från spisen och låt svalna något. Ha i persilja och kokosmjölk. Mixa slätt med en mixerstav. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera soppan varm eller kall, beroende på vad du föredrar.
Tisdag: Hasselbackszucchini
Du behöver:
2 st zucchini
olivolja
salt & svartpeppar
1 fp fetaost
1 kruka basilika
Gör såhär:
Skär tunna snitt i suchinnin. Lägg gärna två ätpinnar på varje sida så skär inte kniven hela vägen igenom. Ringla olivolja över och gnid in lite salt och peppar. Smula sönder fetaost och finhacka basilika. Spara några basilikablad till dekorering. Blanda detta och tryck ned det mellan zucchiniskivorna. Gratinera i nedre delen av ugnen i 220°C i cirka 40 minuter. Akta så du inte bränner fetaosten bara. Dekorera med lite färska basilikablad innan servering.
Onsdag: Halloumibiffar med morot
Du behöver:
1 fp halloumi
2 stora morötter
2 ägg
3/4 dl panko-ströbröd
2 msk mild ajvar
färsk persilja
svartpeppar
lime
ev salt
Gör såhär:
Grovriv halloumi och morötter. Blanda samman det med ägg, panko och ajvar Låt gärna stå 10 minuter.. Finhacka persiljan och ha i den tillsammans med svartpeppar och saft från 1 lime.
Salta eventuellt. Osten kan vara ganska salt, så var försiktig.
Forma till 8 biffar med hjälp av händerna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till något.
Grädda i 250 °C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg. Servera med en klick ajvar och en riktigt god sallad! Servera med keso, nykokt råris och paprika i stavar.
Torsdag: Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Fredag: Zucchiniplättar med fetaost
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!