Veckans middagstips: billiga veckan

Dagarna före löning kan det vara härligt att göra så prisvärda middagar som möjligt. Här är fem recept från Linnéa Seidel som är både billiga och goda. Vad sägs om en svalkande melonglass till efterrätt?

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferipytt

Måndag: Vegetarisk pytt i panna

Du behöver:
300 g champinjoner
salt
1 gul lök
3 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
färsk bladpersilja
saft från 1/2 citron

Gör såhär:
Skär ner champinjonerna i mindre bitar, stek dom i en torr panna på medelvärme tills de börjar släppa ifrån sig lite vätska. Salta och tillsätt en klick smör. Skala och finhacka löken. Låt den steka med svampen. Skär ner morötterna i små bitar och ha i den i stekpannan. Låt allt steka på medelvärme tills morötterna mjuknat. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och låt steka med de sista 5-10 minuterna.
Krydda med grönsaksbuljong, svartpeppar, färsk bladpersilja och citronsaft.

Matig sallad gjord på vegetarisk pytt i panna
2 port vegetarisk pytt i panna
Du behöver:

1 portion matvete
tomater
persilja
halloumi
avokado

Gör såhär:
Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan matvete och pytt i panna. Skär ner tomater i mindre bitar och grovhacka persilja. Blanda allt i en skål Stek halloumi och det och avokado till.

bongryta-2

Tisdag: Böngryta i crock pot

Du behöver:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
2 msk tomatpuré
chili efter smak
1 tsk kummin
2 fp krossade tomater
ca 3 dl grönsaksbuljong
2 stjälkar selleri
3 stora morötter
1 fp svarta bönor
1 dl röda linser
salt & peppar
citron
färsk persilja

Gör såhär:
Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprika, ingefära, tomatpuré, Slå på krossade tomater och grönsaksbuljong. Skiva selleri och morötter, blanda i grytan tillsammans med sköljda bönor och röda linser. Krydda med salt och peppar. Sätt timern 5 timmar och temperaturen på låg. Späd eventuellt med mera vatten om grytan känns för tjock mot slutet. Smaka av med pressad citron och hackad färsk persilja. Har du ingen Crock Pot kan du koka din böngryta på spisen. Låt koka tills morötter och linser är helt mjuka. Servera med råris, sallad och ett gott bröd.

sopp
Onsdag: Grönsakssoppa

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
ca 7 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
färsk persilja
ca 1 dl cremé fraîche
salt & svartpeppar

Gör såhär:
Skala lök även lök och vitlök. Skär i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa en stund. Skala morötter, kålrot och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrullen och slå på vatten och grönsaksfond/buljong. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka. Tag av från plattan och låt svalna något. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan så slät du vill ha den. Tillsätt crème fraîche och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Soppan går utmärkt att göra dagen innan och bara värma upp när den ska ätas.

Torsdag: Klassisk ugnspannkaka

Fredag: Melonglass 

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 vegetariska middagstips för hela familjen
  2. Middagstips: En helt vanlig vecka
  3. Middagstips: Fem fina burgare!
  4. Middagstips: Fem lätta middagar