Veckans middagstips – barnvänliga rätter!

Det är många som är hemma med sportlovslediga barn nu och då passar det bra med barnvänliga veckan. Du kanske behöver extra inspiration när det kommer till mat? Ett tips är att laga maten tillsammans. Här är fem härliga recept som går hem hos barnen.

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

kottbullar-skafferi_linnea

Måndag: Köttbullar

Du behöver:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap
svartpeppar
salt

Gör såhär:
Blanda vetegroddar och mjölk. Låt stå och dra en stund. Blanda i färsen och äggen. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, svartpeppar och salt.
 Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter. Skaka om plåten efter cirka halva tiden.
 Köttbullar i ugn blir alltid mycket saftigare än köttbullar som man bara steker tycker jag. Och så går det både fortare och är smidigare!

fiskpinnar-linnea

Tisdag: Fiskpinnar/fisknuggets 

Du behöver:
6 st fiskfiléer av vit fisk (jag använde rödspätta)
vetemjöl
2 ägg
pankoströbröd
salt

Gör såhär:
Torka av fiskfiléerna med hushållspapper. Skär sedan varje filé i ca 4 lika stora bitar. Ha upp mjöl i en skål, uppvispat ägg i en och ströbröd med lite salt i en. Doppa först fiskbiten i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Upprepa med alla fiskbitar. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg i fiskbitarna och stek tills de fått fin färg, vänd och stek tills de är helt klara. Jag provade den tjockaste biten i varje omgång innan jag tog ur fiskpinnarna. Servera tillsammans med ugnsrostade morötter och sötpotatis, kokt broccoli och bönor och till det en enkel gurkmajonnäs.

ugnspannkaka_linneasskafferi

Onsdag: Ugnspannkaka 

Du behöver:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör

Gör såhär:
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken. Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakssmeten och grädda i cirka 40-45 minuter. Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna. Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.

Torsdag: Köttfärssås med linser och morötter

Fredag: Kycklingklubbor

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  2. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  3. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  4. 5 middagstips - fredag HELA veckan!