Veckans middagstips: 5 rätter du längtar efter

Sommaren som aldrig riktigt kom har övergått i kyligare väder och vad passar inte bättre då än mustiga grytor och värmande soppor? Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om 5 härliga recept. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas Skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas Skafferi
vegolasagne

Måndag: Vegetarisk lasagne med halloumi och spenat

Du behöver:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl balsamvinäger
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk tomatpuré
2 msk oregano
1/2 msk timjan
600 g krossade tomater
2 dl vatten
200 g färsk spenat
1 dl färsk persilja
2 dl solroskärnor
salt & peppar
lasagneplattor
1 fp halloumi

100 g riven prästost

Gör såhär:
Finhacka purjolök och vitlök, stek mjuka i en klick smör på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger, buljongpulver, tomatpuré, oregano och timjan. Låt allt steka på medelvärme ett par minuter. Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt tomatsåsen koka i cirka 10 minuter utan lock. Tillsätt sedan spenat, hackad färsk persilja och solroskärnorna. Smaka av med salt och peppar

Skiva halloumi i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor och halloumi i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås och riven prästost. Gratinera i cirka 25 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och pastan är mjuk.
gryta

Tisdag: Enkel kycklinggryta

Du behöver: 
1 kg kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 dl smaksatt creme fraiche
ca 2 dl mjölk
15 körsbärstomater
1 tsk soya
citron
färsk persilja
1 fp fetaost

Gör såhär:
Skär ner kycklingen i mindre bitar och bryn den hastigt. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek den mjuk, krydda med salt och peppar. Blanda kyckling, lök, creme fraîche, mjölk, tomater och soya i en gryta och låt koka upp under lock. Låt koka tills kycklingen är helt klar, ca 10 minuter. Späd ev med mer mjölk om så behövs. Smaka av med citron och finhackad persilja. Smula över fetaosten.

Servera med grönsaker och kokt couscous eller ris.
gulasch-

Onsdag: Gulasch

Du behöver: 
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 dl tomatpuré
2 tsk kummin (inte spiskummin)
3 msk paprikapulver (gärna rökigt)
1 zucchini
1 fp krossade tomater
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
3 lagerblad
3 röda paprikor
salt & peppar

Gör såhär:
Bryn köttet (antingen i en stekpanna eller om din Crock Pot har stekfunktion, det har min), skala och finhacka lök och vitlök. Skär sellerin i tunna skivor. Bryn detta efter köttet.  Blanda i tomatpuré, kummin och paprikapulver. Ha i allt brynt kött och grönsaker i din Crock Pot. Skär zucchinin i ca 1 cm stora bitar. Slå på krossade tomater, köttbuljong och vin. Lägg i lagerblad, salta och peppra. Sätt timern på 6 timmar och värmen på hög. När det är cirka 30 minuter kvar, skär paprikorna i bitar och låt dem puttra med den sista tiden. Servera med gräddfil, råris och färsk persilja.

Torsdag: Linssoppa med kokosmjölk

Fredag: Kycklingpanna med svamp och färskost

Efterrätt: Hastbullar

 

Fler härliga recept? Missa inte Linnéas Skafferi med massor av recept och inspiration.