Veckans middagstips: 5 kycklingrätter
Kyckling hela veckan! Vad sägs om en krämig kycklingpasta eller kycklinggratäng med ajvar? Avsluta veckan med populära fredagsmysrätten kyckling-nachos. Alla recept kommer från Linnéas Seidel.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Kycklinggratäng med ajvar
Du behöver:
700 g kyckling, jag tog innerfiléer
10 cm purjolök
peppar
1 msk tomatpuré
1 burk mild ajvar
1 dl creme fraiche
ca 1 msk färskpressad citron
färsk persilja
1 fp fetaost
kalamataoliver
Gör såhär:
Skär ned kycklingen i mindre bitar. Fräs den hastigt i en het panna tills den fått lite färg. Finhacka purjolöken och låt steka med. Krydda med peppar och tomatpuré.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ajvar, creme fraîche, citron och finhackad, färsk persilja. Häll detta över kycklingen. Strö över oliver och smulad fetaost. Värm ugnen till 200°C och gratinera kycklingen i cirka 30 minuter. Hur lång tid det tar i ugnen beror på hur stora bitar kyckling du har.
Tisdag: Enkel kycklinggryta
Du behöver:
1 kg kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 dl smaksatt creme fraiche
ca 2 dl mjölk
15 körsbärstomater
1 tsk soya
citron
färsk persilja
1 fp fetaost
Gör såhär:
Skär ner kycklingen i mindre bitar och bryn den hastigt. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek den mjuk, krydda med salt och peppar. Blanda kyckling, lök, creme fraîche, mjölk, tomater och soya i en gryta och låt koka upp under lock. Låt koka tills kycklingen är helt klar, ca 10 minuter. Späd ev med mer mjölk om så behövs. Smaka av med citron och finhackad persilja. Smula över fetaosten. Servera med grönsaker och kokt couscous eller ris.
Onsdag: Krämig kycklingpasta
Du behöver:
700 g kyckling
1 lök
1 vitlök
1 burk (ca 200 g)soltorkade tomater
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 påse (65 g) babyspenat
salt & svartpeppar
4 portioner valfri pasta
riven parmesan
oliver
Gör såhär:
Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna i en klick smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka med kycklingen. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i dom tillsammans med kycklingfond och vitt vin. Reducera vätskan tills du har cirka hälften kvar. Tillsätt då grädde och låt koka samman till en tjock sås. Ha tillsist i spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt anvisningarna och rör i den i såsen. Riv rikligt med parmesan över och lägg på några oliver. Servera direkt!
Torsdag: Kycklingpanna med svamp och färskost
Fredag: Kyckling-nachos
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!