Veckans middagstips: 5 familjefavoriter

Familjefavoriter hela veckan! Vad sägs om en klassisk köttfärssås eller härlig vegetarisk stroganoff? Alla recept kommer från Linnéa Seidel. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

recept_kottfarssas_linneasskafferi

Måndag: Klassisk köttfärssås

Du behöver:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 g passerade tomater
3 dl köttbuljong
1 dl balsamvinäger
3 stora morötter
1 dl hackad färsk persilja
svartpeppar

Gör såhär:
Bryn färsen i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök. Fräs dom med färsen. Tillsätt tomatpuré och paprika. Ha i passerade tomater, köttbuljong och balsamvinäger. Skala och grovriv morötterna och blanda i. Låt koka i cirka 20 minuter. Smaka av med finhackad persilja och svartpeppar.

Servera med valfri pasta och massor med finriven parmesan. Middagen är serverad!

recept_ugnspannkaka

Tisdag: Ugnspannkaka

Du behöver:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör

Gör såhär:
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken.

Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakssmeten och grädda i cirka 40-45 minuter. Servera med tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.

 vegetarisk_stroganoff_recept

Onsdag: Vegetarisk stroganoff

Du behöver:
ca 700 g färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
salt & svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongspulver (eller en tärning grönsaksbuljong)
ca 1 dl mild ajvar
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk

Gör såhär:
Skiva champinjonerna och dela dom en gång på mitten. Svampen förväller du (stek i en varm panna utan smör eller olja tills allt vatten kokat bort) i två omgångar. Finhacka lök och vitlök. Stek detta tillsammans med all svamp tills löken är mjuk och svampen fått färg.. Krydda med paprika, salt, peppar och buljong. Rör i ajvar, crème fraîche och mjölk. Låt allt koka ihop. Strö gärna över lite finhackad, färsk persilja.

Servera med keso, nykokt råris och paprika i stavar.

Torsdag: Fisk i ugn med skagenröra

Fredag: Kycklingklubbor

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!