Veckans middagstips: 5 enkla rätter
Snabbt och enkelt är ett framgångsrecept på middagar hos många familjer med barn. Linnéa Seidel från Linnéas skafferi har satt ihop middagstips för hela veckan. På menyn står bland annat en kycklinggratäng med ajvar och en populär tacopizza. Här är fem enkla och snabba middagstips.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Kycklinggratäng med ajvar
Du behöver:
700 g kyckling, jag tog innerfiléer
10 cm purjolök
peppar
1 msk tomatpuré
1 burk mild ajvar
1 dl creme fraiche
ca 1 msk färskpressad citron
färsk persilja
1 fp fetaost
kalamataoliver
Gör såhär:
Skär ned kycklingen i mindre bitar. Fräs den hastigt i en het panna tills den fått lite färg. Finhacka purjolöken och låt steka med. Krydda med peppar och tomatpuré. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ajvar, creme fraîche, citron och finhackad, färsk persilja. Häll detta över kycklingen. Strö över oliver och smulad fetaost. Värm ugnen till 200°C och gratinera kycklingen i cirka 30 minuter. Hur lång tid det tar i ugnen beror på hur stora bitar kyckling du har.
Tisdag: Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 stora morötter
2 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
2 dl creme fraiche smaksatt med soltorkade tomater
1 fp halloumi
färsk persilja
citron
salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skala lök och vitlök. Hacka fint. Skala och skär moroten i mindre bitar. Stek allt på medelvärme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt koka på svag värme tills morötterna börjat mjukna. Skär paprikan i bitar och ha i tillsammans med creme fraîche. Låt koka ihop till en tjock sås. Späd eventuellt med mer grönsaksbuljong.
Skär halloumi i stavar och stek i en varm, torr panna. Rör i dom i såsen. Finhacka persiljan och blanda i den. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
Servera med råris och en stor grön sallad.
Onsdag: Köttfärssås med linser och morötter
Du behöver:
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 msk kanel
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
500 g passerade tomater
1 1/2 dl röda linser
vatten
3 stora morötter
2 msk hackad fryst persilja
salt & peppar
Gör såhär:
Bryn färsen i en klick smör. Finhacka lök och vitlök. Krydda med tomatpuré, kanel, paprika och oregano. Låt fräsa en stund. Slå över passerade tomater. Rör i röda linser och slå på lite vatten. Linserna kommer svälla och suga upp vatten, så du behöver spä under kokningens gång med mer vatten. Riv morötterna och blanda i dem. Låt allt koka, gärna under lock i minst 20 minuter. Smaka av med persilja, salt och peppar. Servera kokt bönpasta till.
Torsdag: Torsk i ugn med örtcreme fraiche
Fredag: Tacopizza
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!