Veckans helgmums: Citronrutor
Sötsyrliga citronrutor passar perfekt på kalaset eller till kaffet en fin fredag, bara för att det just är fredag! Ett tips från Linnéa är att dekorera med torkade rosenblad för extra fina rutor.
Goda citronrutor – Linnéas recept
Citronrutor:
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
3 msk vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl citronsaft (byt gärna ut en del mot lime)
Gör såhär:
Blanda hastigt ihop vetemjöl, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet. Blanda inte för länge, då får du en seg botten. Du bil att den ska vara spröd och fluffig. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 15 minuter eller tills den börjar få färg i 175 °C.
Blanda ihop ägg, socker, vetemjöl och vanilj till fyllningen. Detta ska inte vispar fluffigt utan bara lätt blandas ihop. Tillsätt citronsaften. Häll över den förgräddade degen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan stannat men fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt, gärna i kylen över natten. Det är då mycket enklare att skära fina rutor av citronkakan. Pudra florsocker över, skär i rutor och servera som den är eller med en kula god vaniljglass!
Tips!
Jag dekorerade mina citronrutor med lite torkade rosenblad. Blev en fin kontrast mot allt det citrongula!