Veckans helgmums: Blåbär- och hallonmoussetårta
Fira in helgen med något riktigt gott. Hannas Bageri delar med sig av ett recept på en fantastiskt vacker och god moussetårta med bär. Godast blir det självklart med färska blåbär och hallon i moussen och med ett helt berg av bär på toppen som dekoration. Se till att ha lite framförhållning när du vill bjuda på den här tårtan då den blir bäst om den får stå kallt ett tag.
Du behöver:
Browniebotten:
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
2 dl strösocker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
Blåbärsmousse:
3 gelatinblad
500 g blåbär
2 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Hallonmousse:
3 gelatinblad
500 g hallon
2 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Garnering:
Färska bär
Riven mörk choklad
Grädde
Gör såhär:
Browniebotten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Klä botten av en springform (20 cm) med bakplåtspapper. Smöra hela bottnen, häll ner smeten och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
Blåbärsmousse: Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa blåbären i en mixer eller liknande till en slät puré. Vispa äggulorna och florsocker pösigt och vispa grädden relativt hårt. Värm 0,5 dl av blåbärspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och låt smälta på svag värme. Ta bort från plattan. Rör ner blåbär/gelatinblandningen i resten av blåbärspurén och rör om. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i blåbärspurén och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll ner smeten över chokladbottnen och låt stå i frys i 1 timme eller tills den börjat stelna. Börja under tiden med hallonmoussen.
Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa hallonen i en mixer eller liknande till en slät puré. Vispa äggulorna och florsocker pösigt och vispa grädden relativt hårt. Värm 0,5 dl av hallonpurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och låt smälta på svag värme. Ta bort från plattan. Rör ner hallon/gelatinblandningen i resten av hallonpurén och rör om. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i hallonpurén och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll över tårtan. Låt stå i kylen i minst 4 timmar. Garnera sedan med valfria bär, choklad och grädde.