Vanliga tecken på havandeskapsförgiftning

I annonssamarbete med Moderna Försäkringar

Havandeskapsförgiftning drabbar ungefär tre av hundra gravida. Här är de vanligaste symtomen och vad du bör göra om du tror att du är drabbad.

Havandeskapsförgiftning är egentligen en beskrivning av högt blodtryck under graviditeten. En graviditet innebär att främmande vävnader växer i mammans kropp. Det vanliga för kroppen är att stöta bort det nya, men när man är gravid görs det ett undantag av immunförsvaret. För vissa kvinnor sker inte detta undantag fullständigt och det är då man får så kallad havandeskapsförgiftning. Det sker ofta i slutet av graviditeten, efter vecka 34. En del får knappt några symtom men vissa blir dåliga och behöver snabbt vård på sjukhus.

Här kan du som gravid försäkra dig >> 

Det vanligaste är att sjukdomen upptäcks vid en rutinkontroll av blodtryck och urin hos barnmorskan, men det finns några kännetecken du kan vara uppmärksam på. 

Här är de vanligaste symptomen:

  • Du får en plötslig huvudvärk som du inte känner igen.
  • Du får synbesvär. Till exempel flimmer för ögonen, att du ser dimmigt eller dubbelt eller att delar av synfältet försvinner.
  • Du får mycket ont i övre delen av magen, särskilt till höger under revbenen.
  • Du blir illamående och kräks efter vecka 18.
  • Du svullnar upp i ansiktet, i händerna eller i fötterna. Svullnaden kommer hastigt.
  • Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.
    Har du ett eller fler av symtomen ovan, kontakta MVC eller närmaste läkarmottagning.

Behandling

Det viktigaste du kan göra för att få ner blodtrycket är att vila. De flesta mammor med högt blodtryck sjukskrivs. Det finns inget läkemedel mot havandeskapsförgiftning så har man allvarliga symptom är det viktig att födseln av barnet sker så snart som läkarna anser det är lämpligt.

Vad kan du göra?

Gå alltid på rutinkontrollerna hos barnmorskan och boka in extra besök om du har högt blodtryck. Kontakta genast en barnmorskemottagning eller en jouröppen mottagning om du får symtom på havandeskapsförgiftning. Du kan även ta dig till en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning. Efter graviditetsvecka 22+0 ska du söka vård på en förlossningsmottagning.

Glöm heller inte att teckna en omfattande gravidförsäkring. Då får du skydd i form av ekonomisk ersättning om du skulle drabbas av havandeskapsförgiftning. I Moderna Försäkringars gravidförsäkring ersätts havandeskapsförgiftning med 3000 kronor samt för eventuell sjukhusvistelse. Skulle du behöva förlösas tidigare än beräknat och barnet behöver vara inlagt för observation ersätts även sjukhusvistelse för barnet. Med Moderna Försäkringars Gravidförsäkring Large erbjuds dessutom barnet en omfattande barnförsäkring UTAN att du behöver uppge hälsouppgifter på barnet. Gravid Large kostar 1395 kronor och du får hela summan som rabatt på barnförsäkringen.

Läs mer om försäkringen som ersätter havandeskapsförgiftning här >>