Vandringsleder i Stockholm – 7 familjevänliga dagsturer

Vandringsleder i Stockholm – 7 fina dagsturer för hela familjen

Oavsett tid på året är det alltid en god idé att packa ryggsäcken och ge sig ut på tur – hela familjen. Loppi listar 7 familjevänliga vandringsleder i Stockholm.

Det spelar ingen roll om du bor i Stockholm eller bara är här på besök så kan det vara trevligt att komma bort från stan och ut i naturen några timmar. Att gå ut på tur tillsammans är ett trevligt sätt att umgås och det finns många familje- och nybörjarvänliga vandringsleder i Stockholm med omnejd.

Vandra med barn – tänk på det här

Det ska vara roligt att vandra och inte jobbigt. Packa med god matsäck som barnen får vara med och bestämma och bege er gärna till en vandringsled där det finns gott om ställen att stanna på. Grillplats och lagom kuperad terräng brukar rimma bra med familjevandring – och varför inte en härlig badplats om vädret tillåter?

7 dagsturer för vandring i Stockholm

1. Tyresta Nationalpark, Huddinge

Tyresta nationalpark är perfekt att börja med för er som vill börja promenera och vandra tillsammans i skogen. Det finns flertalet slingor att välja bland men den lättaste att börja med är helt klart “Barnvagnsslingan”. Den är ungefär 5 kilometer lång med lätt terräng. Den tar dig genom fantastisk urskog och runt en liten sjö. Längs vägen finns flertalet grillplatser och möjlighet för stopp.

2. Hellasgården, Nacka

Hellasgården är ett stort friluftsområdet beläget i Nackareservatet, som ligger både i Stockholms och Nacka kommun. Där det finns något för hela familjen. I receptionen kan du köpa en karta över området och välja vilken slinga som passar bäst för er att vandra.

3. Nyckelviken, Nacka

Nyckelvikens naturreservat ligger fint beläget i Nacka kommun med utsikt över Stockholms inlopp. Här finns två vandringsleder att välja på, de är 5 respektive 6 kilometer långa. Hit åker du lätt kommunalt om du inte har tillgång till bil.

4. Paradiset naturreservat, Huddinge

Paradiset är ett stort skogsområde i Huddinge söder om Stockholm där du kan vandra i tyst och orörd natur. Området ligger högt och det finns många stenåldersboplatser som låg vid stranden när landet steg ur havet efter istiden. Väldigt spännande för hela familjen med andra ord. Välj någon av de markerade slingorna för att ta dig runt på bästa sätt.

Glöm inte fikat! Grillade marshmallows – eller varför inte s’mores? Det brukar vara populärt! Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

5. Björnö naturreservat, Värmdö

Björnö naturreservat är beläget på Ingarö i Värmdö kommun. Björnö är en stor halvö i innerskärgården med lövskog, hagar, ängar, hällmarker, badklippor och sandstränder. Du tar dig lätt fram till fots längs stigar och grusvägar genom de lummiga skogarna.

6. Östra Järvafältets Naturreservat, Stockholm

Östra Järvafältets naturreservat är ett av Stockholms största naturreservat och här finns aningar ända tillbaka till bronstiden. Här finns även levande jordbruk med betande kor, hästar och får och familjevänliga vandringsleder.

7. Lida friluftsgård, Tullinge

I friluftsområdet kring Lida i Tullinge finns miltals av spår och stigar att upptäcka. Här kan ni vandra i lugnt tempo och njuta av naturen tillsammans. Här finns också Skogsmulles barnstigar på under 1 kilometer för de minsta barnen som inte orkar gå så långt ännu. Detaljerade kartor finns att köpa inne på Lida Värdshus.

Läs mer:

Tipspromenad med 5 roliga uppdrag för barn

Höstskor till barn – 4 saker att tänka på

Artikelbild: Anna Stills/Envato Elements