Välkommen Julia Mjörnstedt Karlsten – Vår nya toppbloggare

Vi presenterar stolt vår nya toppbloggare på LOPPI – Julia Mjörnstedt Karlsten. En överanalyserande, crossfitälskande, otålig småbarnsmamma som helst hänger med sina barn eller möblerar om hemma.

Hej och välkommen! Berätta, vem är Julia?

– Jag är 33 år,  tvåbarnsmamma till Billie och Frank och gift med Emanuel (som är journalist, morgontrött och väldigt duktig på svåra ord). Jag är canceröverlevare, nyfrälst crossfittare (så kan det väl ändå inte heta?) och PR-konsult. Impulsiv, otålig och ganska osäker. Spontan, kontrollfreak och stolt Göteborgare (inte nödvändigtvis i den ordningen). Jag har svart bälte i att överanalysera saker och tillbringar helst min tid med att hänga med mina barn och möblera om hemma. Jobbar som PR-konsult och har alldeles för många växter. Jag sover för lite, dricker för mycket kaffe och försöker lära mig att dreja. Jag kastar mig in i alldeles för många debatter och älskar att se hur ord och meningar kan påverka människor!

Berätta mer om dina barn

– Billie är 5 år (född 2013) och även om det är svårt att erkänna det är det hon som bestämmer hemma. Hon är redan en sylvass förhandlare, en stor tänkare och älskar lego! Frank är 1,5 år (född 2017) och försöker göra allt som storasyster gör. Har precis börjat förskolan, klättrar gärna upp på saker (till sin mammas förskräckelse) och om han fick bestämma skulle han nog helst bara äta mackor och välling.

Vilken är din bästa styrka som mamma?

– Jag tror att jag som mamma oftast har ett ganska bra tålamod, är bra på att göra tråkiga saker till en rolig aktivitet (städ-stopp till musik är en favorit här hemma!) och försöker att alltid lyssna när mina barn vill ha min uppmärksamhet eller vill berätta något. (Sen har jag en lista på hundra punkter som jag skulle vilja bli bättre på som mamma, men försöker vara snäll mot mig själv)

Du har grundat organisationen Ung Cancer. Berätta om det initiativet?

– När jag var 21 år fick jag tjocktarmscancer och hela världen rasade. Även om jag fick mycket bra hjälp i vården så kände jag mig som världens ensammaste människa och saknade verkligen någon eller några att dela mina erfarenheter med. Där och då föddes idén till Ung Cancer. Några år senare startade jag och min vän Hanna organisationen och idag är det en nationell, stor organisation. Det var även vi som myntade uttrycket ”Fuck Cancer” i Sverige och skapade armbanden med orden på!

Läs också: Walter, 1,5 har en ovanlig typ av cancer

Hur angriper du frågor som sjukdom, död och hopp med dina barn?

– Det är verkligen ingen lätt sak. Jag har väldigt mycket dödsångest själv och nu när Billie börjar bli lite äldre är det många frågor om döden. Jag försöker svara så gott jag kan, att jag också tycker att det är sorgligt att människor dör, att jag inte vet vad som händer när man dör till exempel. Men det är svårt. Jag vill inte vifta bort eller ljuga för henne, samtidigt som jag verkligen inte vill överföra min ångest och rädsla. Vi har precis blivit tipsade om en massa bra böcker på ämnet och böcker är ju ett fantastiskt sätt att starta fina samtal på!

Vad kommer vi få läsa på din blogg?

– Bloggen kommer vara en salig blandning av bilder, texter och kanske lite rörligt. Jag kommer skriva om otillräcklighet, föräldraskap, pinsamma situationer, misstag, nakna sanningar och kaos. Smutsiga barn, klimatångest och vardagsbetraktelser. Lite så som jag och mitt liv är i största allmänhet alltså!

Här hittar du Julias nystartade härliga LOPPIblogg och här kan du följa henne på instagram