Vad ger man i doppresent? Våra bästa presenttips till små flickor och pojkar

Ja, vad ger man egentligen i doppresent? Hur mycket pengar ska man lägga på en doppresent? Det och mycket mer ger vi svar på i denna artikel. Vi tipsar också om populära doppresenter för alla smaker, så att du definitivt hittar något som får dig att tänka “Det där är den perfekta doppresenten”.

Vad ger man i doppresent?

Som alltid när det kommer till presenter kan man välja att gå på det klassiska spåret, det personliga spåret eller det originella spåret. Vi listar grymma presenttips inom alla dessa kategorier.

Tips på populära doppresenter

Behöver du få fatt i en doppresent till en flicka, en doppresent till en pojke eller vill du kanske få inspiration till den mest originella doppresenten du kan tänka dig? Då ska du spana in vår lista med presenttips.

1. Doppresent flicka

En doppresent till en flicka behöver ju inte skilja sig från en doppresent till en pojke. Det behöver heller inte vara så att alla flickor måste få rosa grejer och killar måste få blå grejer. Många babyprylar i butikerna går däremot i den färgskalan, så viill du gå på det rosa spåret, då tipsar vi här om de gosigaste rosa doppresenterna för små flickor.

Set med filtar

Set med två mysiga bebisfiltar, en muslinfilt och en gallerfilt. Setet finns att köpa här för 369 kronor.

Gosedjur rosa kanin

Hur söt är inte denna mjuka lilla kanin? Den perfekta doppresenten för en liten flicka. Finns att köpa här för 249 kronor.

2. Doppresent pojke

En doppresent till en flicka behöver ju inte skilja sig från en doppresent till en pojke. Det behöver heller inte vara så att alla flickor måste få rosa grejer och killar måste få blå grejer. Många babyprylar i butikerna går däremot i den färgskalan, så viill du gå på det blå spåret, då tipsar vi här om de gosigaste doppresenterna för små pojkar.

Set med filtar

Set med två mysiga bebisfiltar från Vinter & Bloom. I setet ingår en muslinfilt och en gallerfilt. Setet kan du köpa här för 369 kronor.

Gosedjur kanin

Ett gosedjur är en mjuk och söt vän till en liten nyfödd bebis. Vi gillar denna gosiga kanin från Teddykompaniet. Klicka hem den för 249 kronor här.

3. Klassisk doppresent

Väljer du att satsa på en klassisk doppresent, ja då kan det helt enkelt inte bli fel. Säkra kort är säkra kort av en anledning. Här listar vi våra favoriter bland de klassiska doppresenterna.

Skyddsängel ljusstake

En skyddsängel är en vacker symbol att ge till en nyfödd bebis i doppresent. Denna skyddsängel är en ljusstake i mässing från Skultuna. Här kan du klicka hem den nu.

Lära-gå-vagn

Lite större leksaker (ofta i träleksaker) är en sådan där klassisk doppresent. Vi rekommenderar denna populära lära-gå-vagn från BRIO. Finns att köpa för 239 kronor här.

Barnservis med motiv

Barnservisen med motiv av älskade barnbokskaraktärer är en klassisk doppresent. Här är en barnservis i tre delar med motiv från Elsa Beskows bok Hattstugan. Shoppa den här för 369 kronor.

Fotoalbum

Många föräldrar vill dokumentera sin bebis första tid i livet. Därför är barnets första fotoalbum en fin gåva. Klicka hem fotoalbumet här för bara 299 kronor.

Pengar eller sparande

Många föräldrar önskar sig pengar eller någon typ av sparande till bebisen i doppresent, exempelvis en fond, ett sparkonto eller aktier. En fin sparbössa kan symbolisera denna gåva. Den här kommer från designfavoriten Georg Jensen. Finns att köpa för 999 kronor här.

4. Personlig doppresent

Om man står väldigt nära föräldrarna kan man vilja ge barnet en mer personlig doppresent. Här listar vi några personliga doppresenter som kan inspirera dig.

Dopsmycke med månadssten

 

Ett dopsmycke är en fin gåva som bebisen kan ha glädje av hela livet. Smycket blir personligt eftersom den har en handslipad månadssten på berlocken. Välj bebisen födelsemånad och slå till. På bilden juli månads sten, den vackra brunröda karneolen. Spana in dem alla här.

DIY fotoram med hand- och fotavtryck

Denna typ av fotoram är en otroligt uppskattad gåva för föräldrar som vill dokumentera sin bebis första tid i livet. Med fotoramen kommer ett DIY-kit för föräldrar att föreviga sin bebis hand- och fotavtryck. Finns att klicka hem här för bara 299 kronor.

Namntavla eller födelsetavla

En annan populär doppresent är en så kallad namntavla eller födelsetavla. Det finns många olika typer av namntavlor som går att beställa med bebisens namn på. En födelsetavla är en tavla där bebisens födelselängd illustreras i skala 1:1 på ett kreativt sätt. Om du googlar på “namntavla” eller “födelsetavla” finns det massor av alternativ att klicka hem till doppresenten.

5. Originell doppresent

Vill du vara riktigt kreativ och originell med din doppresent är det bästa tipset att tillverka något själv. Fundera på om du har några speciella talanger som kan användas för att tillverka en doppresent. Kan du exempelvis sticka något till bebisen? Kanske en tröja, en mössa eller strumpor. Eller kan du snickra en träleksak eller en fin möbel till barnrummet? En annan idé kan vara att måla en fin tavla eller kanske skriva en dikt. Låt kreativiteten flöda.

Hur mycket pengar ska man lägga på en doppresent?

Det här är en tuff fråga att svara på, eftersom att kostnaden för doppresenten ofta beror på relationen till barnet. Ju närmre du är, desto mer trolig är du också att vilja lägga en lite större peng på presenten till bebisen. Mor- och farföräldrar brukar vara de största givarna när det kommer till doppresenter. Med det sagt finns det otroligt mycket fina doppresenter som inte behöver kosta så mycket. Vanliga doppresenter, såsom tavlor, gosedjur, sparbössor, designklassiker, barnserviser och liknande kan kosta allt emellan 200 och 1 000 kronor. Det prisintervallet kan fungera som ett riktmärke för hur mycket du bör lägga.

Vad ger föräldrarna i doppresent?

Föräldrarna ger traditionellt inte någon doppresent till sitt barn. Däremot kan det skilja sig lite från familj till familj. I vissa familjer är det tradition att alla flickor som döps i släkten får ett halsband med namnet graverat av sina föräldrar. Om man som förälder till en dotter vill hålla den traditionen vid liv kan man såklart göra det, men det är inget måste. Föräldrarna är helt fria att starta sina egna traditioner.

Vilket datum skriver man på doppresenten?

Om din doppresent ska graveras med datum, ja då kan det vara svårt och veta vilket datum som ska stå på doppresenten. Är det födelsedatumet som gäller eller är det datumet för själva dopet som skall förevigas? Det hela beror väl egentligen på hur man tolkar det – är gåvan för att fira födelsen eller dopet? Vill föräldrarna minnas dopets datum eller är det endast födelsedatumet som kommer att firas framåt? Vad är mest praktiskt ur den synpunkten? Svaret på frågan om vilket datum man skriver på doppresenten är egentligen att båda sätten är okej. Känner du dig osäker kan det vara en idé att fråga föräldrarna eller någon närstående som du tror kan ha koll på vad föräldrarna vill.

 

Foto: Katrinphoto/Shutterstock.com