Upptäck utbudet av giftfria ekologiska leksaker

Eko leksaker

Numera finns ett fint utbud av giftfria ekologiska leksaker. Men före år 2007 fast det mycket farliga ämnen i många leksaker. I denna artikel tittar vi närmare på urvalet.

Denna artikel innehåller reklamlänkar

Giftiga plastleksaker

Fler och fler inser att plastleksaker gjorda före år 2007 borde gallras bort och inte sparas till eventuellt fler barn eller barnbarn. De värsta mjukgörarna, ftalaterna förbjöds just år 2007.

Camilla Westlund har uttalat till Råd & Rön att ftalaterna som finns i äldre leksaker kommer ut i luften och om barnet suger på dem så riskerar de att gå in i barnets kropp. Generellt kan man säga att om en gammal leksak i plast fortfarande är mjuk så kan de läcka kemikalier.

Cecilia Hedfors som är sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen säger att man i Selmastudien funnit att förekomsten av allergier och astma är högre hos barn där man i hemmets damm funnit ftalater. 

Man tror också att ftalater kan påverka fortplantningsförmåga negativt.

Tänk på detta om du samlar leksaker

För dem som vill investera i leksaker som samlarobjekt är det viktigt för ett framtida värde att förpackningen inte brutits upp.  Det kanske inte är lika roligt men värdet för  en framtida samlare är väsentligt större om leksaken är oanvänd.

Tips på ekologiska leksaker

Vi tittade närmare på urvalet av ekologiska leksaker hos e-handlaren Pyret & Snäckan.

Rubens Barn Mini Ecobuds docka Elm

Eko-leksak docka

Rubens Mini Ecobuds är handgjord och designad för att vara en skön snuttedocka. Håret är tillverkat i 100%  ekologisk bomull och stoppningen i 100% polyesterfiber. Hud och kläder är också gjorda i 100% ekologisk bomull. Dockan är helt giftfri och ofarlig. 

Rubens Mini Ecobuds är certifierad i OCS, Organic Content Standard och har ett “Tree certificate” som  innebär att ett  nytt träd planteras i  ett utsatt område för varje docka som säljs.

Hos Pyret & Snäckan hittar du denna söta ekologiska snuttedocka HÄR.

Micki Traktorset

Eko-leksak traktor

Micki-seriens historia börjar i Småland redan år 1944. I småländska Gemla designade då syskonen Aronsson den första Micki-leksaken. Alla leksaker designas fortfarande i Småland där man också hittar Mickis fysiska butik.

Micki Traktorset på bilden ovan ingår i en serie av olika lekvärldar som barnet successivt kan bygga ihop ut. Allt trä i leksakerna är FSC (Forest Stewardship Council) -märkta. FSC-märkningen ger en garanti för att trävaran är odlad ansvarsfullt med hänsyn tagen till både människor och miljö.

Micki traktorset hittar du hos Pyret & Snäckan HÄR.

 

Micki flygplansset

Eko leksak flygplan

Micki flygplansset hittar du också hos Pyret & Snäckan HÄR.

Micki lekvärld – Regnbåge hos Pyret & Snäckan

Ekoleksak lekvärld

Den här lekvärlden har byggbara väggar som enkelt sätts ihop med lekplatta och magnetiska frontväggar. De enkla formerna och de abstrakta figurerna stimulerar barnets fantasi för att bygga sin egen fantasivärld.

Micki lekvärld – Regnbåge hittar du hos Pyret & Snäckan HÄR.

Massor av andra Micki-leksaker hittar du HÄR

Artikelbild från Canva

Läs även: Så här sparar du pengar på barnmode