Torr luft inne – så påverkar det hela familjens hälsa

I ANNONSSAMARBETE MED PHILIPS AIR

Visste du att vi inte bara kan skylla alla sjukdomar och besvär som kommer med höst- och vintersäsongen på föris? Torr luft hemma kan ha negativ inverkan på hela familjens hälsa. Ta reda på om du är drabbad, och vad du kan göra åt det, här.

En varm sommar går mot sitt slut och i takt med att vädret slår om känns det allt mer lockande att byta uteaktiviteterna mot inomhuslek, film i soffan och pyssel i köket. Att hösten innebär hög mysfaktor är ingen nyhet – men vad som inte heller är en hemlighet är att mer tid inomhus ökar risken för infektioner och besvär i slemhinnor och luftvägar.

Många lever med torr luft hemma utan att veta om det. Att få upp ögonen för vad torr luft kan medföra kan också bidra till en positiv förändring, för som tur är finns det saker att göra åt det. Vinsten? En mer behaglig och sund höst- och vintersäsong för hela familjen.

Torr luft kan förvärra astmabesvär

Med kylan ökar föroreningarna i luften eftersom den inte omsätts lika mycket i kallt väder, enligt Hjärt- och lungfonden. Jobbiga astmaattacker är dock oftast kopplade till luftföroreningar överlag och inte bara kylan utomhus, och därför kan det finnas en stor vits med att se över vilken luftkvalité man har hemma vintertid – speciellt för familjer med en allergiker eller astmatiker i hemmet. För barn med astma, såväl förkylningsastma som äkta astma, är en bra inomhusmiljö en av de grundförutsättningar som Vårdguiden lyfter upp för att förebygga besvär och få barnet att må bättre.

Bakterier kan spridas lättare i torr luft

Dålig ventilation i hemmet kan både öka besvär hos astmatiker, men även drabba andra i familjen negativt. Att leva i ett hem med torr luft kan öka risken för spridning av bakterier och virus. Inte precis något vi behöver när vi möts av varnande lappar om allt från magsjuka till influensa vid varje förskolehämtning.

Dålig luft kan ge sämre sömn

Ett sänkt allmäntillstånd kan också vara ett resultat av för torr luft inne. Problem som svidande ögon, hudproblem, torra slemhinnor och problem med nattsömnen är bara några av resultaten av dålig luft hemma. Inga saker en småbarnsförälder känner sig supersugen på i vardagen, med andra ord.

Bättre luft hemma – så gör du

Bättre luft hemma - så gör du

Ta hand om växterna

Vackra bladväxter gör inte bara något för trivseln hemma, utan kan också förbättra inomhusklimatet genom att omvandla koldioxiden vi andas ut till nytt syre.

Se över ventilationen

Se över att ni har bra och fungerande ventilation i hemmet. Kom ihåg att luften som kommer in i ventilationen är den du har precis utanför fönstret, så bor du i stadsmiljö eller ett område med dålig luft kan det vara bra att se över lösningar som renar den luft du får in för optimal inomhusmiljö.

Slipp torr luft hemma med Philips luftfuktare

Med hjälp av Philips luftfuktare HU4813/10 skapas och behålls en perfekt luftfuktighet på 40-60% hemma. En god luftfuktighet hjälper till att minska alla besvär som kan komma med torr luft inne.

Läs mer om Philips luftfuktare här!