Tips på kashmir och så här får du kläderna att hålla längre

Kashmirullen (cashmere) har fått sitt namn av regionen med samma namn i norra Indien. Själva ullen kommer från getter som lever i extra kallt klimat och är därför i behov av mer värme. Ullen är känd för att vara extra mjuk och lätt att använda för att göra kläder. Dessutom är kashmirkläder kända för att vara av väldigt god kvalité och ha en lång livslängd. Framförallt pullovers, kappor, kostymer och sjalar görs av kashmirull.

*denna artikel innehåller annonslänkar

Kashmir för både män och kvinnor

Kashmirkläder passar både män och kvinnor. Här kommer några favoriter som ser snygga ut oavsett kön. Produkterna hittar du hos Uniqlo som är ett japanskt som fokuserar på hållbara och kvalitativa produkter. 

Nedan ser du en snygg polotröja i 100% kashmir som finns i nio olika färger. Snygg, bekväm och enkel att matcha med jackor. Här kan du köpa den för män och här för kvinnor. 

Cashmere man

Kashmirtröja kvinna

Nedan ser du en jumper i 100% kashmir och som finns i 20 olika färger. Här hittar du för män och här hittar du för kvinnor.

Cashmere kvinna

Kashmirtröja man

Så här sköter du om kashmir så kläderna håller längre

Det är viktigt att ta hand om sina kashmirkläder så de håller under lång tid. Framförallt är det viktigt att tänka på hur du tvättar,  hänger upp och vädrar plaggen. Men var inte orolig vi kommer göra det enkelt för dig. Detta ska du tänka på.

Tvätta kashmirkläder

Tvätta inte kashmirkläder om du inte måste. Materialet har en tendens att rena sig själv så börja med att vädra eller ånga plagget. Om du verkligen behöver tvätta så bör du handtvätta. 

Tänk på att kashmir är ett ädelt naturmaterial så var försiktig när du tvättar. Använd helst ett flytande tvättmedel som är särskilt framtaget för ulltvätt eller fintvätt. Ett pulver kan fastna i materialet. Tänk på att tvättmedlet bör vara fritt från alkalier. Vid tuffare fläckar kan du använda galltvål. 

Du ska inte använda sköljmedel på kashmir. 

När du torkar kashmir ska du inte vrida ur vattnet från plagget, då kan klädesplagget få en ful form. Istället kan du försiktigt krama ur vattnet eller använda ett hängtorkställ. Använd inte värme för att torka, låt kashmirplagget torka av sig själv i naturlig värme. Du kan även torka på en torr handduk som kan omsluta plagget. 

Det är även viktigt att tvätta emellanåt för att hålla borta bakterier som kan locka till sig klädmal.

Skötselråd för kashmirkläder

Ta väl hand om dina fina kashmirkläder, det kommer ge kläderna ett långt liv. Kashmir är både tåligt men också ömtåligt om du inte tar hand om plaggen på rätt sätt. 

Några tips är att vädra kläderna efter användning och ta bort noppor som ofta dyker upp i början. Med en ullkam eller noppborttagare så kommer plagget se fräscht ut längre. 

Häng inte upp dina kashmirkläder, de kan tappa passformen och få märken av galgen. Istället bör du vika plaggen.

Artikelbild: Canva

Läs även:

Cashmere crew neck

Cashmere polo turtleneck

Fleece håller barnen varma i vinter och är lätta att tvätta

Höstens stora modetrender – expertens tips!

Uniqlo donerar 1 000 000 klädesplagg till flyktingar

Svenska OS lagets tävlingskläder 2022