Tillbaka till rutinerna - därför är det viktigt att borsta tänderna på små barn!

I annonssamarbete med Flux

Sommaren börjar lida mot sitt slut och kanske har det slarvats med tandborsten både en och två gånger under ledighetens sena kvällar? Det är inget att gräma sig över men se till att komma in i rutinerna igen inför förskole- och skolstart! Vi har frågat tandhygienisten Anna-Karin Karlsson om varför det är viktigt med en bra tandrutin för små barn. 

Varför är det viktigt att borsta tänderna på barn morgon och kväll?

– Det finns många anledningar till varför det är viktigt att borsta och hålla rent barnens tänder. En av anledningarna är att det är viktigt att tidigt etablera goda munhygienvanor som ska hålla livet ut. Inför nattens många timmar utan föda är det viktigt att tänderna får vila, rengjorda.

Men gör det verkligen något om det blir hål i mjölktänderna, de ska ju ändå tappas sen?

–En tand med hål i kan göra ont och att laga eller ta bort en mjölktand kan vara en negativ upplevelse för barn. En upplevelse man gärna slipper. En annan viktig uppgift mjölktänderna har är att hålla plats i käken och skapa utrymme åt den permanenta tand som kommer under. Utan mjölktänderna kan luckan där permanenta tanden ska komma upp, minska och därmed försvåra uppträngningen.

Läs resten av Anna-Karins svar i artikeln Är det viktigt att borsta tänderna på små barn? Experten förklarar! inne på Fluxkollen. Här hittar du fler artiklar med information om hur du tar hand om ditt barns tänder på bästa sätt och tips på hur du gör tandborstningen enklare.

Besök Fluxkollen här ››