Livsfarliga babyskydd och barnstolar säljs i Sverige

På den svenska marknaden finns det ett flertal olika bilbarnstolar och babyskydd. När tidningen Råd & Rön testade ett flertal av dem blev resultaten minst sagt chockerande. En del av stolarna innebär livsfara för barnen!

När testen genomfördes utsattes babyskydden och barnstolarna av både frontalkrockar och sidokrockar. Modellerna “Hauck iPro baby” och “Hauck iPro bas” visar sig vara en riktig fara. Vid krock lossnade testdockan (“barnet”) ur stolen och flög framåt.

– Vi upprepade testet tre gånger med babyskydd av samma modell. Vid ett av tillfällena flög dockan ur skyddet, vid det andra gick basen sönder och i det tredje flyttades dockans huvud så långt att det riskerar att skadas, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

 

Höga halter av kemikalier

Råd & Röns tester visar även att de två aktuella babyskydden innehåller höga halter av PAH (Polycykliska aromatiska kolväten). Enligt Kemikalieinspektionen är PAH en grupp av hundratals olika kemiska ämnen som vid djurförsök varit cancerframkallande och något som kan orsaka skador på arvsmassan.

Babyskydden är så pass dåliga att de fick betyg 1 av 100, det vill säga det lägsta som gick att få. Använder man babyskyddet utan bas blir säkerheten lite högre. Då hamnar betyget på 15 av 100.

Barnbilstolar och babyskydd som är farliga

Förutom modellerna “Hauck iPro baby” och “Hauck iPro bas” var det andra modeller som inte klarade testet.

Källa: Råd & Rön

Visar du upp ditt barn på sociala medier? I framtiden kan det bli förbjudet. I och med barnkonventionen, som 2020 blir svensk lag, diskuteras nu begreppet “sharenting”. Se mer om det i videon nedan.