Täppt i näsan – bästa tipsen för dig som kämpar med barnets täppta näsa

barn täppt näsa

Har du ett litet barn som lätt blir täppt i näsan? Det är såklart aldrig roligt för barnet i fråga, men det finns saker som du kan göra för att underlätta besvären. LOPPI tipsar om hur du kan lindra att ditt barn är täppt i näsan. 

På förskolor sprids sjukdomar som förkylning lätt mellan barnen, ibland känns det som att barnen är sjuka konstant. Även under sommaren får många barn problem med täppta näsor. I vissa fall kan exempelvis pollenallergi spela in och göra att ditt barn blir täppt i näsan. Oavsett anledning går det att underlätta besvären.

5 Tips som lindrar ett litet barns nästäppa

  1. Bröstmjölk och koksalt – för att minska ditt barns nästäppa kan faktiskt några droppar bröstmjölk eller koksalt lösa upp slemmet i näsan. Droppa direkt in i näsborren, och se hur ditt barn kan andas fritt igen.
  2. Näsdroppar – små barn kan behöva näsdroppar som är en mildare variant av nässpray. Du hittar näsdroppar för barn på apoteket.
  3. Nässug – det finns specifika produkter utvecklade för barns täppta näsor, en av dessa är nässugen. En nässug fungerar på så sätt att mamman eller pappan suger ut bebisens slem med hjälp av en slang. Produkten kommer med ett hygienfilter.
  4. Nässköljning – En nässköljning är ett effektiv och enkel metod för att rensa ditt barns täppta näsa. Du sprutar ner lite koksaltlösning i näsan så att slemmet åker ner i magsäcken.
  5. Ge mer vätska – om ditt barn är sjukt kan processen snabbas på genom att ge barnet mer vätska än vanligt. Det kan vara vatten, amning eller nappflaska. Det viktigaste är att ditt barn återupprättar vätskebalansen för att minska risken till uttorkning.

Kan man ge nässpray till bebis?

Det finns en mängd olika nässprayer att välja mellan – där alla har ett specifikt syfte. Det finns nässprayer för allergi som innehåller kortison, avsvällande nässprayer för täppta näsor, och till sist nässprayer med saltlösning. Barn under ett år bör inte använda avsvällande nässprayer eftersom de innehåller ämnen som kan bli farliga vid feldosering. Ifall du råkat ge avsvällande nässpray till ditt spädbarn bör du vara uppmärksam på symptom som slöhet, oro och bleka eller kalla fötter.

Varför drabbas barn av nästäppa?

Det finns flera anledningar till att barn drabbas av nästäppa. Förutom allergier och vanliga förkylningar beror det på barnets körtel bakom näsan. Den kan nämligen vara förstorad på små barn i åldrarna 0-3 år. När körteln är förstorad blir det helt enkelt svårare för barnet att andas normalt genom näsan.

Om besvären inte lindras kan det vara dags att söka vård hos en barnvårdscentral. 

Artikelbild: Shutterstock / Yuliia D

Läs också

  1. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar
  2. 7 tips för slippa bli magsjuk under rötmånaden
  3. 6 tips för att slippa kräksjukan