Tandsprickning hos bebis: 5 tips på lindring

Ovanligt gnällig bebis? Då kanske det är dags för tandsprickning. När tänderna växer ut kan din bebis reagera irriterat – en del kan till och med få feber! LOPPI guidar dig genom tandsprickning, symtom och lindring.

Tandsprickning hör till en del av din bebis utveckling och är en av alla företeelser som föräldrarna ofta märker av på olika sätt. Plötsligt blir bebisen gnälligare än innan och i en del fall kan bebisen få feber vid tandsprickningen. Här hittar du det du vill veta om tandsprickning hos din bebis och hur du kan lindra irritationen i bebisens tandkött!

När får bebisen sina första tänder?

Okej, men först och främst reder vi ut när den första tanden kommer! För egentligen kommer barnens tänder redan i fosterstadiet när barnet ligger i magen. Dessa anlag är dock inte hårda än, utan mjuka cellansamlingar som finns i käkbenet. 

Den första tanden (eller, tänderna – de första kommer ofta samtidigt) hos din bebis kommer mellan 3 månader till 1 års ålder. Det varierar med andra ord mycket och är helt individuellt! Vid 3 års ålder brukar de flestas tänder vara framme – för att sedan börja trilla av efter ett par år. 

Läs också: Tappa tänder: Allt du vill veta om ditt barns tandlossning

7 månader bebis med sina första tänder

En 7 månader gammal bebis med sina första tänder. Foto: ElRoi / Shutterstock

Vilka tecken är vanliga vid tandsprickning?

Det jobbiga med tandsprickning är att det ofta är innan det är helt uppenbart att det handlar om just tandsprickning! Bebisen kanske känns gnällig, vaknar oftare, släpper bröstet, dregglar. Och, tja, låt oss vara ärliga med att det inte är helt ovanliga tecken på att din bebis bara helt enkelt är en vanlig bebis. Tandsprickning eller inte.

Här är i alla fall några vanliga symtom att hålla koll på

 • Barnet känns (ovanligt?) gnällig
 • Vaknar oftare än tidigare
 • Dreglar mycket
 • Händerna är oftare i munnen än tidigare, gnider runt med händerna eller biter på leksaker mer än vanligt
 • Bebisen får något förhöjd kroppstemperatur 
 • Lösare bajs eller rentav diarré
Bebis som tuggar på sina fingrar

Fingrar i munnen? Det kan vara ett tecken på att tänder är på väg! Foto: Pexels

Synliga tecken på att bebisen har tandsprickning

När bebisen växer ut tänder blir tandköttet ömt, svullet och irriterat. Det är själva tandköttets irritation som är jobbig för din bebis, eftersom det kan klia, bulta och kännas jobbigt! 

 • Tandköttet är svullet och ömt
 • Det går att skönja en liten ljus bula 

En del bebisar kan också få sprickor vid mungiporna.

Tidig bild på hur det ser ut i tandköttet vid tandsprickning

Tandsprickning går att se med blotta ögat om du vet vad du ska leta efter. Nedan kan du se en bild på en tidig tandsprickning där den första tanden redan sticker ut. Men notera hur det det går att ana tänder även i överkäken – det är ofta i det stadiet som det irriterar din bebis som mest. 

Närbild på tandkött vid tandsprickning

Så här kan det se ut vid tandsprickning. Foto: Asian foto / Shutterstock

Hur lång tid tar det för tanden att komma upp?

Tandsprickningen kan ta lite olika lång tid, men ofta ska det inte ta mer än några dagar. Bebisen kan förstås ha lite otur och ha många tänder på g samtidigt – och därför kan tiden för tandsprickning bli lite utdragen eller komma tätt inpå varandra. När tanden väl är synlig ovanför tandköttet – om än lite – så ska det inte vara lika besvärligt för din bebis längre. 

Feber och tandsprickning – hur vanligt är det?

Feber och tandsprickning är inte så vanligt, däremot är en något förhöjd kroppstemperatur vanlig. 

Så kan du lindra bebisens tandsprickning

Tandsprickningen är en naturlig del av en människas utveckling. Det bästa sättet att lindra tandsprickningen är helt enkelt tålamod och acceptans för att din bebis genomgår en fas. Ja, det är jobbigt och det är tufft för både bebis och förälder – men det går över! Om du märker att ditt barn lider av tandsprickningen finns det några saker du kan göra för att lindra. 

1. Gel vid tandsprickning

Det finns särskilt framtagna tandköttsgel som går att köpa på ditt apotek. Gelen gör att irritationen domnar lite och underlättar besvären hos din bebis. 

2. Kyla

Kyla lindrar också symtomen, så om du inte vill testa gel kan du testa att låta barnet bita på något kylt. Du kan till exempel lägga in en leksak i frysen en stund så att den är sval och skön när bebisen ska bita tag i den sedan.

3. Bitring

Bitringar finns det många varianter på – både med mer “kliniskt” utseende som du kan hitta på apoteken men också i form av roligare leksaker som prasslar och har spännande form för din bebis. Det bra med bitringen är om den är lite räfflad eller har någon bra textur som känns bekvämt att tugga på.

4. Massera 

Du kan testa ta på kallt vatten på ditt finger och massera på tandköttets svullnad. Men det är inte alla bebisar som uppskattar dina försök att mildra tandsprickningen, tyvärr!

5. Amma

Om du ammar din bebis är ett bra tips mot besvären att amma när det helt enkelt är som jobbigast. Amning skänker tröst och lugn till bebisen – och har den rätt suggrepp ska inte tänderna göra ont på dig. 

Tandsprickning och amning

Tandsprickningen hos bebisen kan påverka amningen (men även flaskmatningen). Det brukar i regel störa matrytmen hos bebisen eftersom tandköttet irriterar bebisen. Kanske är det rentav så att det är amningen som strular mest under tandsprickningen? Men det är lugnt! Erbjud bröstet oftare om barnet bara äter kortare stunder, så ska du se att det snart löser sig.

Läs också: 8 skarpa skäl till varför din bebis vägrar flaskan

Viktigt att borsta de nya tänderna

Mjölktänder är känsligare än de permanenta tänder som kommer upp senare. Därför är risken mycket större att barnet får karies! Tyvärr funkar inte devisen: “De ska ju ändå ramla bort”, eftersom karies och hål i tänderna faktiskt gör ont. Har mjölktänderna på ditt barn hål så kommer tandläkaren behöva laga hålet – så slarva inte med tandborstningen.

Artikelbild: Pexels / Asian foto / Shutterstock

Läs också

 1. Barn och feber – 5 tips som lindrar
 2. Är barnets feber farlig? Här är allt du vill veta
 3. Så länge smittar din magsjuka: inkubationstid och spridning