Sup, tablett eller flytande - vilket funkar bäst för ditt barn?

I samarbete med Alvedon

De allra flesta föräldrar är väl bekanta med utmaningen att få sitt barn att ta sin medicin. Inte sällan är det gråt, högljudda protester och ilska inblandat. Här är 5 tips på hur du väljer rätt medicin till just ditt barn.

Inget barn ska behöva gå runt och ha ont eller feber i onödan, bara för att man inte kan svälja tabletter. Därför finns det flera andra alternativ. Alvedon finns som tablett, munsönderfallande tablett, stolpiller och i flytande form. Men hur vet du vilken som lämpar sig bäst för just ditt barn?

Flera sätt att ta medicin

För små barn som behöver ta värk- eller febernedsättande läkemedel är stolpiller lätta att använda. Lägg barnet på rygg med böjda ben. Lite större barn bör ligga på sidan med böjda ben. Suppositorier är även praktiska för att behandla feber eller smärta hos barn som mår illa och kräks då de inte riskerar att kräkas upp läkemedlet.

När barnet blir lite större är en munsönderfallande Alvedontablett ofta ett bra alternativ. Då slipper man svälja någon tablett, eftersom tabletten ska smälta på tungan. För barn som har svårt att låta smälttabletten ligga kvar på tungan så kan man låta den lösas upp i en sked med vatten och sedan ge det till barnet. Flytande medicin är också smart om barnet inte kan svälja tabletter. Alvedon finns i flytande form som smakar skogsbär. Förbered med lite saft eller annan dryck som barnet tycker om, att ta efter medicineringen.

Läs mer om barn och feber här! 

Rätt medicin för rätt ålder

Från 3 månader
För spädbarn från ca tre månader finns Alvedon stolpiller. De är även bra att använda till äldre barn, upp till tolv år, för feber eller smärta när de mår illa och kräks. Finns i tre olika styrkor. Ett annat alternativ är Alvedon oral lösning vilken är flytande med smak av skogsbär. Passar för mindre barn som inte kan svälja tabletter.

3-12 år
Från tre till tolv år så finns, förutom stolpiller och oral lösning, även Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter som snabbt smälter på tungan med smak av jordgubb. De är perfekta på resan när man inte har tillgång till vatten eller om barnet har svårt att svälja sin medicin.

12+ år
För barn över tolv år finns, förutom de tidigare nämnda alternativen, även Alvedon 500 mg tabletter och Alvedon Novum. Både Alvedon och Alvedon Novum är filmdragerad för att lättare kunna sväljas.

För ytterligare information kring användning och dosering se bipackssedeln för produkten eller kontakta läkare alternativt apotekspersonal.

Vilken passar dig? Här hittar du hela Alvedon-sortimentet!

Alvedon är ett smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Läs bipacksedeln noga. Läkare ska kontaktas om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och 5 dagar vid smärta. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Alvedon Novum och Alvedon brustabletter är ej lämplig för personer som ordinerats saltfattig kost. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2020 GSK eller dess licensgivare. PM-SE-ALV-20-00086, Oktober 2020

Artikelbild: Africa Studio/Shutterstock.com