Stressad? Här är 6 tips som lugnar dig direkt

Har du axlarna under öronen och känner dig stressad? Försök ta pauser och fokusera på din andning. Här får du 6 tips du kan göra som lugnar dig och får dig att stressa mindre.

1. Gå ut i skogen
Visste du att skog och grönska har lugnande effekt på oss människor? Enligt Naturvårdsverket upplever många att de blir mer harmoniska av att komma ut i naturen.

2. Ta djupa andetag
Ta djupa andetag där du andas djupt ner i magen. När du är stressad är det vanligt att du andas uppe i bröstet och axlarna åker upp mot öronen. Testa 4-7-8-metoden där du andas in under fyra sekunder, håller andan i 7 sekunder och andas sedan långsamt ut i 8 sekunder. Testa, du kommer behöva tänka rätt mycket på andningen de första gångerna du gör det. Fokus på något annat än det du är stressad över kan få dig att koppla av.

3. Tänk här och nu
Det är viktigt att stanna upp och bara vara då och då. Sätt dig bekvämt och tillåt dig själv att bara ha 5 minuters paus där du försöker att tänka på ingenting.

4. Rör på dig
Att motionera kan minska stressen. Ge dig ut och spring en runda, träna yoga, ta en powerwalk eller boka in ett riktigt svettigt träningspass med en kompis.

5. Skriv en lista
Sortera upp alla tankar och funderingar du har. Vad är det som stressar dig? Försök få ner det på papper och gör en plan på hur du ska göra för att nå ditt mål. Stryk över när du blir klar och känn hur axlarna sjunker mer och mer för varje sak du utför.

6. Köp en målarbok
Det finns massa målarböcker för vuxna att köpa. Shoppa en bok med ett tema du gillar och slå dig ner och färglägg sida efter sida. Det kan verka meditativt och lugnande.

Foto: Unsplash.com

Läs också

  1. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn
  2. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  3. 7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn