Stärk ditt immunförsvar: Guide till vad du själv kan göra för att hålla dig frisk

Denna artikel innehåller kommersiella länkar.

Att ta hand om sig och göra vad man kan för att hålla sig frisk och stärka sitt immunförsvar är viktigare än någonsin. Att boosta med näringsämnen som stärker immunförsvaret, direkt och indirekt, är en enkel sak som kan göra en avgörande skillnad och öka oddsen att hålla sig frisk. Här kan du läsa mer om vilka enkla knep som effektivt stärker din kropp och ökar immunförsvarets motståndskraft.

Vitaminer, mineraler & aminosyror

De vitaminer och mineraler som enligt Livsmedelsverket bidrar direkt till att stärka immunförsvaret är A-vitamin, C-vitamin, Koppar, D-vitamin, B6, B12, Järn, Selen, och Zink. Sedan finns det kosttillskott man kan använda för att stärka annat som i sin tur bygger upp ett motståndskraftigt immunförsvar. Till exempel kan man höja sin sömnkvalitet och därmed hjälpa immunförsvaret ytterligare.  Du kan också hjälpa kroppens avgiftningssystem på traven och därmed avlasta ditt immunsystem från onödig påfrestning. Eftersom stora delar av immunförsvaret sitter i magen så är det också en god idé att stötta mag- och tarmhälsan. Här kommer några tips på kosttillskott och annat som på olika vis bidrar till att hålla dig frisk.

Stötta ditt immunförsvar

A-vitamin

A-vitamin finns i lever och inälvsmat. Vill du få i dig A-vitamin kan du därför prova att göra en hemgjord leverpastej, till exempel. Vill du istället få i dig denna viktiga vitamin genom tillskott så finns till exempel A-vitamin från alpha plus, som är vegansk. Klicka hem den för 121 kronor här.

C-vitamin

Holistic C-vitamin innehåller ren askorbinsyra, som tas upp lätt av kroppen. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Förutom det bidrar vitamin C även till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens, tandköttets, benstommens och broskets normala funktion. Vitamin C bidrar också till att minska trötthet och utmattning. Klicka hem din c-vitamin för 157 kronor.

Koppar

Koppar bidrar till nervsystemets och immunsystemets normala funktioner. Koppar bidrar även till hårets och hudens normala pigmentering. Koppar skyddar också  cellerna mot oxidativ stress. Koppar främjar normal bindväv, normal energiomsättning och järntransport i kroppen. Detta koppartillskott kan köpas för 123 kronor här.

D-vitamin

Det har numera blivit känt att D-vitamin är viktigt för immunförsvarets normala funkktion. Holistic D-vitamin är flytande, vilket underlättar upptaget. Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda vitamin D under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något vitamin D och då kan det vara bra att tillsätta det på annat sätt. Förutom att bidra till immunsystemets normala funktion, hjälper D-vitamin också till att bibehålla normal benstomme, normal muskelfunktion och friska tänder. För 157 kronor kan du klicka hem denna.

Vitamin B6

Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin. Vitamin B6 bidrar till normal protein- och glykogenomsättning och bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin B6 bidrar även till normal bildning av röda blodkroppar och till att reglera hormonaktiviteten.  Detta är ett vitamin som kroppen behöver extra mycket av i stressiga perioder, inklusive stress orsakat av infektioner. B6 från Great Earth kostar just nu endast 44 kronor här.

B12-vitamin

Helhetshälsas B12-vitamin är registrerat av Vegan Society och kan användas även av strikta veganer. Vitamin B12 är ett särskilt viktigt tillskott för vegetarianer och veganer, eftersom det endast finns i animaliska livsmedel som kött, fisk och mjölk. När vi blir äldre minskar förmågan att ta upp B12 från maten. Därför kan personer över 50 år behöva B12-tillskott. B12 är en viktig vitamin för immunsystemets funktioner. Detta tillskott kostar just nu endast 146 kronor och kan klickas hem här.

Järn

WellAware Järn och Vitamin-C minitabletter är ett vegetabiliskt kosttillskott med järn och c-vitamin. Järn har flera viktiga funktioner i kroppen och bidrar bland annat till att stärka immunförsvaret och kroppens motståndskraft mot infektioner, normal syretransport i kroppen, normal energiomsättning, minskar trötthet och utmattning med mera. C-vitamin bidrar till kroppens förmåga att effetivt ta upp järn och därför innehåller järntillskott också även c-vitamin. Detta tillskott från WellAware säljs just nu med 10 procents rabatt och kostar endast 60 kronor här.

Selen

Selen bidrar till immunsystemets normala funktion, till att bibehålla ett friskt och starkt hår, samt starka naglar. Selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och stöttar sköldkörtelns funktion . Selen från Holistic kan klickas hem här, och kostar  106 kronor.

Zink

Zink bidrar till immunsystemets normala funktion, till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till normal kognitiv funktion samt till att bibehålla normal benstomme, normalt hår, normala naglar, normal hud och normal synförmåga. Just nu får du 10% rabatt på Zink från Alpha Plus, och kan klicka hem denna burk för endast 78 kronor här.

Avlasta din kropp

N-acetylcystein

Tillskott av N-acetylcystein förstärker avgiftningsfunktioner, är leverskyddande, har slemlösande effekt, fungerar som stöd för immunförsvaret och har antioxidantaktivitet. Just nu får du 10 procent rabatt på NAC från Thorne, som kostar 305 kronor här. 

Indole-3-carbinol

Thorne Indole-3-carbinol stödjer kvinnors hälsa genom att vara ett näringsstöd för östrogenomsättningen. Indole-3-carbinol är en naturlig beståndsdel i kålväxter (t ex blomkål och broccoli). Indole-3-carbinol stödjer leverns arbete med att bryta ned östrogen, vilket avlastar kroppen från en ibland annars ganska tung utrensningsprocess. Detta tillskott kan du just nu köpa till 10 procents rabatt, för 350 kronor, här.

Ta hand om mage och tarm

Omkring 70-80 procent av kroppens samlade immunsystem sitter i magen och tarmen. Forskning visar att autoimmuna sjukdomar och nedsatt immunförsvar har en stark koppling till läckande tarm eller obalanser i tarmfloran. Det finns det mycket du kan göra själv för att stötta din mag- och tarmhälsa. Dels kan du läsa på om antiinflammatoriska livsmedelsval, koka benbuljong eller göra egen surkål, kimchi eller kombucha. Men det finns också en del färdiga mirakeltillskott på marknaden:

Kollagen

Elexir Kollagen består av 100% marint kollagen typ I. Kollagenet utvinns ur viltfångad fisk från Nordatlanten. Fisket är kontrollerat och följer EUs direktiv om ansvarsfullt fiske med hänsyn till hållbart fiskbestånd. Elexir Kollagen är hydrolyserat för bättre bioupptag i kroppen och är lätt att lösa upp i vatten, juice, smoothie eller annan valfri vätska. Klicka hem ditt kollagen för 199 kronor här.

Bone broth

 

Kollagen är en viktig beståndsdel i kroppen och hela 30-35% av kroppens protein utgörs av just kollagen. Det återfinns i bland annat leder, senor, hår, hud, naglar och även i organ som hjärta, lever och lungor. Den egna produktionen av kollagen avtar stadigt med stigande ålder. Därför blir det än viktigare att äta livsmedel som är rika på kollagen när vi blir äldre eftersom vi ständigt bryter ner kollagen. De unika strukturella egenskaperna och kollagenets aminosyraprofil gör att detta speciella protein ger dig många fantastiska hälsofördelar, särskilt när det gäller din mag- och tarmhälsa. Detta inkluderar bl.a. att minska inflammation i tarmen, läka magsår, hjälp med matsmältningen och reglering av magsyran. Real Broth från nyttoteket kan köpas här, för 329 kronor.

Mjölksyrebakterier

LactiPlus Mage innehåller fem miljarder levande För Magenr från sex olika stabila och väldokumenterade stammar. LactiPlus har en väldokumenterad och bred sammansättning av bakteriestammar samt FOS, näring för För Magenr. LactiPlus innehåller också vitamin C och selen som båda bidrar till immunsystemets normala funktion. Innehåller också kalcium för matsmältningsenzymernas normala funktion. För 103 kronor får du denna magens bästa vän.

Psylliumfibrer

Husk Classic är ett kosttillskott som bidrar till att bibehålla normal matsmältning vid t ex trög eller lös mage.Husk Classic innehåller 100% psylliumfibrer av naturligt ursprung som bidrar till normal matsmältning. Bidrar till att upprätthålla normala kolesterolnivåer. Just nu kostar denna kompis bara 109 kronor här.

Sömn och återhämtning

GABA

GABA är en aminosyraprodukt som är känd för sin betydelse för nervsystemets funktion. Aminosyror är byggstenarna i protein och behövs i flera inre funktioner i kroppen. De klassificeras som ”essentiella” eller ”icke-essentiella”. Solgar GABA är en av Solgars högkvalitativa aminosyror och är bra mot stress & sömn. Du kan shoppa din GABA här för 229 kronor.

Magnesium

Holistic Magnesium innehåller organiska mineralföreningar. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Magnesium bidrar till normal energiomsättning. Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion, och till normal muskelfunktion. Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder. Du hittar Holistic Magnesium här för 116 kronor.

L-teanin

L-Teanin är en aminosyra som förekommer naturligt i grönt te. Den finns i små doser i teet och sägs vara orsak till att att grönt te ger oss mentalt lugn och fokus. Ta L-teaning innan läggdags eller när du vill varva ner på kvällen, så hjälper den dig att komma till ro och sova bra på natten. Denna är vegansk och kostar 249 kronor här.

Kamomillte

Kamomill är en välbekant blomma i den svenska floran, och en vanlig ört att använda i örtteer. Drick en kopp kamomillte på kvällen när du vill lugna ner dig och komma till ro inför natten. Just nu får du 20% rabatt på denna produkt och kan köpa den för endast 47 kronor här.

Blue Light Glasses

Dessa Blue Light Blockers filtrerar effektivt bort de ljusfrekvenser från skärmar som förstör utsöndringen av kroppens eget sömnhormon. Om du bär dem på kvällstid så kommer du skydda dina ögon och även hjälpa ditt biokemiska system att producera de hormoner som hjälper dig att somna, på ett effektivare vis. Ett enkelt verktyg som gör stor skillnad för din återhämtning och därmed rustar din kropp bättre för att stå emot infektioner och virus. Glasögonen kan köpas för 352 kronor här.

Varför behöver man kosttillskott

Kosttillskott ska aldrig ersätta en näringsrik och balanserad kosthållning. Det är fullt möjligt att klara sig på de näringsämnen vi får i oss via kosten, om vi har kunskap och gör medvetna val. Men våra jordar är ganska utarmade och livsstilen många i det moderan samhället har är inte fullgod för våra kroppar. Då kan det ibland vara bra att komplettera med kosttillskott, i perioder, för att hjälpa kroppen och immunsystemet på traven. Särskilt om du exempelvis är vegetarian eller äter mycket färdigmat, kan du addera tillskott för att kompensera för det du annars riskerar att få brist på.

Vad ska man tänka på när man köper kosttillskott?

Läs på innehållsdeklarationen för att försäkra dig om att inte dina kosttillskott innehåller onödigt tillsatt socker, för låga doser av vitaminer eller utfyllnadsmedel som inte behövs. Rådfråga gärna den kunniga personalen i butiken eller via kundtjänst i din näthandel. Om du är vegan så kolla en extra gång att tillskottet inte innehåller något animaliskt. I möjligaste mån, köp inte multivitaminer eller kapslar som innehåller många olika saker i ett, dessa har ofta lägre volymer av respektive vitamin och ibland en del onödiga tillsatser. Om du tar flera tillskott och det finns alternativ som är flytande eller i pulverform så är det att rekommendera. För många kapslar kan nämligen bli irriterande för mage och tarm, då kapseln oftast innehåller cellulosa. Det i sig kan störa immunförsvaret.

Vad kan man få i sig via kosten?

Kosttillskott ska aldrig ersätta en allsidig kost. Men det kan ibland vara bra att komplettera eller att i perioder boosta med viktiga vitaminer och mineraler. Det mesta kan man dock tänka på att få i sig via sin mat. Det finns mycket information om vad man kan få i sig genom vilket livsmedel om man googlar. Tänk dock på att vissa saker kan vi inte ta upp så bra ur kosten, även om det finns i innehållet. Det gäller att ha en del kunskap om biotillgänglighet och näringslära om man vill klara sig utan kosttillskott. Tex kan järn i spenat inte tas upp lika bra av människan, som järnet i animaliskt protein. Är man vegan kan det därför vara bra att fundera över tillskott. Vitamin B12 finns knappt alls i vegetarisk kost och bör definitivt tillsättas i form av kosttillskott för den som inte äter kött eller mejerier.

Hur mycket kan man påverka sin hälsa?

Väldigt mycket faktiskt. När kroppens biokemiska system är i balans så är vi inte lika mottagliga för infektioner, virus och sjukdomar. Om du gör insatser på flera fronter samtidigt så kan du faktiskt rusta din armé (läs: ditt immunförsvar) till att bli mer motståndskraftigt. Att se till att inte ha några näringsbrister är ett sätt. Ett annat väldigt viktigt är att sova bra och få bra återhämtning. Och sen har vi såklart det där med handhygienen!

 

LÄS MER:

Ett friskare och lyckligare liv: Så skapar du en hållbar och hälsosam livsstil!