Smarrig krusbärspaj för hela familjen!

Krusbärspaj

En god bärpaj hör sommaren till. Varför inte testa att baka en god krusbärspaj? LOPPI tipsar om två smarriga recept på krusbärspaj.

Nu när det är säsong för krusbär får man passa på att njuta av de smarriga bären. Krusbär är ett tacksamt bär att plantera i trädgården då de är lättodlade och knappt behöver någon omsorg. Du kan enkelt ”stamma upp” busken, vilket gör att krusbärsbusken ser ut som ett litet träd.

Krusbär är ett riktigt superbär som hamnat i skymundan av sina andra bärsyskon. Krusbär är ett syrligt bär, fullproppad med smak. Visste du att krusbär är en riktigt vitaminbomb? Bäret innehåller 20 gånger mer C-vitamin än en apelsin, är anti-inflammatoriskt och innehåller massor av supernyttiga antioxidanter.

Krusbärspaj – två smarriga recept

När du skördat dina krusbär kan du tillaga allt från paj till kräm och chutney. LOPPI tipsar om två olika varianter på krusbärspaj. Smuldeg eller toscatäcke – vad väljer du?

Krusbärspaj med smuldeg

Ingredienser:

  • 9 dl krusbär
  • 5 msk strösocker
  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

  • Sätt på ugnen 225 grader
  • Smörj en pajform
  • Fördela bären i pajformen
  • Strö över socker
  • Rör ihop smuldegen. Blanda smör, mjöl och socker
  • Fördela smuldegen över krusbären
  • Grädda pajen i 25 minuter i mitten av ugnen
  • Låt pajen svalna och servera med valfritt tillbehör, exempelvis vaniljglass eller vaniljsås

 

Krusbärspaj med toscatäcke

Ingredienser:

  • 10 dl krusbär
  • 4 msk strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mandelflarn
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ljus sirap

Gör så här:

  • Sätt på ugnen 150 grader
  • Fördela krusbären i en pajform och strö över socker
  • Blanda havregryn, socker, vetemjöl, mandelflarn, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke
  • Värm upp smör, grädde och sirap i en kastrull – låt puttra i två minuter
  • Blanda ner de torra ingredienserna
  • Fördela smeten jämt över bären
  • Grädda mitt i ugnen i cirka 45-55 minuter
  • Låt pajen svalna och servera med vaniljglass

 

Artikelbild: Shutterstock/ Shyripa Alexandr

Läs också

  1. Recept: 3 kalla såser som imponerar
  2. 3 svalkande recept på isglass (som du kan göra hemma!)