Skydda barnen från vårsolen – 8 tips!

Vårsolen börjar äntligen titta fram och är du inte i skuggan kan det bli riktigt varmt. Det är dags att plocka fram solskydd till barnen och smörja ansikte, händer och kropp. M hur skyddar du barnen från vårsolen bäst? Här är några saker att tänka på!

1. Känslig hud
Barn har mycket känsligare hud än vuxna. De bränner sig lättare och det är därför viktigt att skydda barnens hud med både solskyddsfaktor och kläder. Barn under ett år är mycket känsliga för sol och ska helst inte utsättas för direkt solljus.

2. Undvik solen
Det bästa är att undvika att vistas i solen mellan 11-15 då solen är som starkast. Även om det är en molnig dag tar solen.

3. Använd keps eller solhatt
Köp en uv-keps, en solhatt eller en keps för att skydda barnets ansikte från solen.

4. Smörj in med solskyddsfaktor
Använd rikligt med solskydd och smörj ditt barn flera gånger om dagen. Glöm inte händerna eftersom de är svåra att tacka med kläder. Öronen är också ett område som många lätt glömmer bort men som är svåra att täcka. Välj en vattenfast creme med spf 30 eller högre.

5. Ställ solskydd på förskolan
Ta med en tub solskyddsfaktor och ställ i barnets hylla på förskolan. Glöm inte att namnmärka tuben.

6. Använd långärmade tröjor
Kläder som täcker kroppen är bra skydd mot solen. Använd långärmade tröjor i tunna material.

7. Drick mycket vatten
Även om det inte är hettande värme än är det viktigt att dricka mycket vatten. Se till att alltid ha en flaska vatten i väskan och erbjud ditt barn vatten ofta.

8. Om barnet bränt sig
Hur mycket du än smörjer och skyddar ditt barn från solen kan det hända att barnet bränner sig. Om huden blir röd och ömmande är det ett första tecken på en brännskada. Ditt barn bör undvika att vara i solen om huden är röd. Det går att badda huden med en kall handduk eller använda kylbalsam. Fråga på ditt apotek om råd och hjälp eller läs mer på 1177.se.

Källa: 1177.se

Foto: Elena Efimova/Shutterstock.com

Läs också: 25 roliga saker att göra utomhus med barnen

Hur länge håller egentligen en solskyddsfaktor innan den blir gammal? Vi har frågat experten så vi kan sola säkert i sommar! Se mer i videon nedan.

Läs också

  1. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  2. 5 ljuvliga frukosttips att testa i helgen
  3. 47 roliga saker att göra med familjen i sommar