Skrubbsår? Här är bästa tipsen!

I samarbete med ZALVE

Som vi har längtat efter våren och bara ben. Nu när våren står runt knuten väntar roliga äventyr, men med varmare väder och bara ben följer allt som oftast även skrubbsår och insektsbett. Här är 5 tips på hur du enkelt tar hand om barnens småskador.

När olyckan är framme finns det inga genvägar – såret måste tvättas ordentligt för att inte bakterier ska få fäste och för att inte smågrus och asfaltsrester ska stanna kvar och skapa fula ärr. Tvätta så fort och effektivt som möjligt för att göra plågan mindre för barnet.

1. Blöt upp
Ett tips är att blöta upp såret lite innan du rengör det. Det kan göra jobbet lite enklare. Låt barnet bada och rengör skadan under vatten, eller lägg en fuktig tvättlapp över såret i tio minuter innan du börjar.

2. Ta bort smutsen
För att undvika att smuts kommer i såret är det viktigt att först av allt tvätta händerna. Fortsätt därefter rengöringen med en mild tvål och ljummet vatten, gärna direkt med duschstråle om möjligt. Om smutsen fortfarande inte försvinner kan du använda en pincett, en mjuk borste eller en fuktad kompress för att bli av med den mest envisa smutsen.

3. Lufta ordentligt
Låt såret lufttorka ett bra tag. Finns möjligheten kan man låta mindre skav- och skrubbsår vara helt utan förband eller plåster. Utgå från storleken på såret för att avgöra om du ska använda ett plåster eller en kompress. Se till att kläder eller dylikt inte skaver mot såret.

4. Påskynda läkningen
För att skynda på läkningen av såret kan du använda ZALVE sårläkande kräm, som stryks direkt på det tvättade såret. Krämen skapar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar att bakterier får fäste i såret, vilket i sin tur motverkar infektioner. ZALVE är receptfritt och säljs på apotek över hela landet. ZALVE kan användas för att läka många olika typer av mindre sår såsom skärsår, rivsår, sår efter brännskador, blåsor, insektsbett och akne. En perfekt kräm att ha i ditt hemapotek.

5. Kärlek och plåster
Och så till det viktigaste: Mys och omtanke, kanske också ett fint plåster vid behov. Beröm barnet som stod ut med sårtvätten och se till att göra något extra mysigt för att glömma bort det onda.
zalve_2

Visste du att?

  • ZALVE är en medicinteknisk produkt med kliniskt bevisad sårläkande effekt.
  • ZALVE är utvecklad och tillverkad i Sverige, innehåller inga parabener eller andra konserveringsmedel och kan användas regelbundet utan risk för resistens.
  • ZALVE bildar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar bakteriell tillväxt och påskyndar sårläkningen.
  • ZALVE sårläkande kräm finns receptfritt på apotek runt om i Sverige.

För att lära dig mer om sårläkning och ZALVE, klicka här.

Vill du veta vad andra säger om ZALVE? Gilla deras sida på Facebook och läs mer.

Denna sida är en annons i samarbete med ZALVE®.