Så svarar du på barnens frågor om ekonomi

I annonssamarbete med Danske Bank

Pengar kan vara svåra att förstå och med digitaliseringen har det inte blivit lättare. Pengar kan vara mynt och sedlar men också kontokort och siffror på ett papper – därför är det viktigt att ta snacket om ekonomi tidigt med barnen. 

 

”Pappa betalar men jag vet inte hur man betalar”

Danske Bank har ställt frågor om ekonomi till en skolklass med barn som svarar ärligt och uppfriskande. Att föräldrarna betalar vet de flesta barnen men hur funkar det egentligen att betala? Vart kommer pengarna ifrån och hur funkar ett kontokort? Här är några av barnens funderingar och hur du kan hantera dem!

Läs också – Så gör du ditt barn till ett ekonomiskt geni ›› 

”När man får barn så vill säkert de veta vad ekonomi är så om man redan kan det kan man berätta det för sina barn”

Även om ekonomi kan verka som ett stort, svårt och lite avancerat ämne är det bra att börja prata om det tidigt med barnen. Anpassa dialogen efter barnens ålder och kunskap. Börja med lära barnen siffor och lätta räkneexempel, ta hjälp av föremål i er närhet och öva på att räkna uppåt och neråt och avancera i takt med att barnet lär sig. I affären kan ni göra räkneexempel av typen ”den här kostar 13 kronor, hur mycket får du tillbaka om du betalar med en tjugolapp?”.

”Man måste ju betala hyra!”

Om du frågar ett barn vad man kan köpa för pengar kanske du får höra saker som fejkdiamanter, en häst, en legodjungel eller en lakrits med ostbåge på. Men pengarna ska inte bara räcka till det roliga man vill ha utan även det nödvändiga som hyra, mat, el och transport. Försök prata med ditt barn om vad ni har för fasta utgifter pengarna ska räcka till varje månad, du behöver inte detaljera kostnaderna men det kan vara bra för barnet att bli medveten om att pengarna ska räcka till mycket.

Läs också – Så mycket ska du ge ditt barn i månadspeng ››

”Man blir mer rik om man sparar”

Visst stämmer det gamla uttrycket ”den som spar, den har” och även om syftet med sparandet inte är att bli rik är det alltid bra att ha en buffert för oförutsedda händelser. För barnet kan det vara utvecklande att själv få öva sig på att spara inför något hen vill ha. Under 70-talet genomfördes det så kallade ”Marshmallowexperimentet” där små barn fick öva sig i självkontroll genom att inte äta upp en godisbit som låg framför dem. Om de klarade av att vänta skulle de få två godisar. Studien visade att barnen som klarade av att motstå impulsen och vänta på ett större mål lyckades bättre i livet. Att få använda sin månadspeng för att spara till något barnet verkligen vill ha är med andra ord både att lära barnet ansvarstagande men även att ge dem bättre förutsättningar framåt i livet.

”Jag tror kortet kan bli såhär tjockt. Om man lägger in för mycket pengar”

Hur mycket pengar får egentligen plats i ett litet plastkort och blir det tjockare när man lagt in pengar? För ett barn kan det vara svårt att förstå kopplingen mellan ett bankkonto och ett bankkort. Med hjälp av Danske Banks app ”Månadspengen” kan du göra det enklare för ditt barn att förstå. Månadspengen är en app där ditt barn får tillgång till ett eget sparkonto och kortkonto och själv kan föra över pengar mellan kontona. Ett smidigare sätt att ge månadspeng som även hjälper ditt barn ta eget ansvar. Är du redan kund hos Danske Bank kan du ladda ner appen via AppStore och Google Play. Inte kund hos Danske Bank men vill ta del av den smarta lösningen? Bli kund idag!

Läs mer om Månadspengen här ››